"Kaikille annetaan lisää rahaa - se on ihan huuhaata"

Perussuomalaisten Ville Tavion mielestä pääministeri Juha Sipilän linjapuhe oli maahanmuutto-osiossaan vastakohta presidentin puheelle.

  • Eduskunta kävi valtiopäivien avauskeskustelua.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) antoi tiistaina eduskunnassa ilmoituksen hallituksen politiikasta tulevana vuonna.

Perussuomalaisten kansanedustaja Ville Tavio ihmetteli puhetta välittömästi sen jälkeen Facebookissa.

– Pääministeri Sipilän kevätkauden 2016 linjapuhe oli kuin vastakohta presidentti (Sauli) Niinistön hetki sitten pitämälle puheelle, Tavio kirjoitti.

– Sipilä keskittyi puheensa maahanmuutto-osiossa "kuolemaa pakenevien" (turvapaikanhakijoiden) auttamiseen. Hän alkoi myös paasata Syyrian sodasta (vaikkei Syyrian pakolaisia juurikaan ole Suomeen tullut). Suomen hallitsemattomasta maahanmuutosta tai maahanmuutto-ongelmasta Sipilä ei maininnut mitään, Tavio jatkoi.

Eduskunta kävi hallituksen politiikasta tiistaina valtiopäivien avauskeskustelun ryhmäpuheineen.

Debatin aloittanut keskustan ryhmäjohtaja Matti Vanhanen kehotti valtiota rohkeasti käyttämään omaisuuttaan.

Perussuomalaisten ryhmäjohtaja Sampo Terho totesi, että "ajat ovat karmeat", mutta ketään ei jätetä jälkeen.

Kokoomuksen Arto Satonen kehui Sdp:n Lauri Ihalaisen toimia ja kysyi Sdp:n Antti Rinteeltä, mitä hän tarkoitti puheillaan pakkolaista.

Antti Rinne vastasi Sdp:n tuntevan huolta työmarkkinoiden vakautuksesta ja hallituksen "myrkyttäneen" ilmapiiriä työmarkkinaneuvotteluissa.

– Ihan samalla tavalla pelkään, että paikallisella sopimisella saatetaan nyt myrkyttää ilmapiiriä, Rinne totesi.

Kokoomuksen Ben Zyskowiczin mielestä säästöjen arvostelu on "aivan turhaa huutelua, kun ei rehellisesti olla valmiita kertomaan, mistä sen sijaan oltaisiin valmiita säästämään".

– Mitä edustaja Rinne ja kumppanit täällä sanovat, ettei tarvitse säästää eikä tarvitse mitään muutakaan ikävää tehdä ja kaikille annetaan lisää rahaa ja hyvin menee ja kaikki voi hyvin, niin se on ihan huuhaata. Ei hallitus näitä säästöjä tee pahaa pahuuttaan tai ilkeyttään, vaan todellakin sen takia, että me ei voida niiden miljardien päälle joita jo otetaan tulevien suomalaisten piikkiin, me ei voida siihen päälle vielä ottaa niitä satoja miljoonia joita täällä vihreät ja demarit ja muut esittävät, Ben Zyskowicz sanoi.

Antti Rinteen mukaan häntä hermostuttaa keskustelussa se, että annetaan ymmärtää, ettei ole vaihtoehtoja. Rinne kehotti tutustumaan heidän paperiinsa, josta löytyvät hänen mukaansa 500 miljoonan euron leikkaukset.

Keskustan Antti Rantakankaan mielestä Sdp tarjoaa unelmahöttöä ja kansallisvarallisuuden myyntiä ja on "koko ajan ollut taustalla kampittamassa" yhteiskuntasopimusta. Rantakankaan mukaan Sdp:n näyttö omistajapolitiikassa oli Fortumin sähköverkon myynnissä.

Sdp:n Antti Lindtman totesi kokoomuksen ottaneen hallituspuolueena kaikista eniten velkaa. Yhteiskuntasopimuksesta Lindtman sanoi, että Sdp on tarjonnut kerta toisensa jälkeen yhteistyön kättä ja hallitus kieltäytynyt.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.