Verkkouutiset

Suomalaista mobiilimikroskooppia testataan Tansaniassa

Suomalaistutkijat ovat kehittäneet edullisen ja helposti liikuteltavan mobiilimikroskoopin, kertoo Helsingin yliopisto.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Helsingin yliopiston Suomen molekyylilääketieteen instituutissa FIMM:ssa toimiva Johan Lundinin tutkimusryhmä on kehittänyt pienikokoisen ja edullisen mobiilimikroskooppilaitteen. Laite on langattomassa yhteydessä pilvipalvelimeen, johon kuvat voidaan siirtää konenäköanalyysia varten.

– Jotta mobiilidiagnostiikka olisi mahdollista, tarvitaan ensinnäkin helposti siirreltävä, edullinen ja luotettava laite, jonka avulla tutkimusnäyte pystytään digitalisoimaan, Lundin kertoo Helsingin yliopiston tiedotteessa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Pelkkä laitteiston kehittäminen ei hänen mukaansa kuitenkaan riitä, sillä koko prosessin eli digitalisoinnin, kuvatiedoston siirtämisen, diagnoosin teon ja tiedon palauttamisen takaisin potilaan lähikontaktille pitää toimia moitteettomasti.

Lundinin ryhmän kehittämän mobiilimikroskoopin lähtökohtana on ollut käyttää matkapuhelimia varten kehitettyjä edullisia komponentteja. Pieni laite mahtuu tavalliseen kameralaukkuun.

Laitetta ja etädiagnosointia testataan parhaillaan kenttäolosuhteissa Tansaniassa ja myöhemmin tänä vuonna myös suomalaisissa leikkaussaleissa. Mukana hankkeessa ovat myös Oulun yliopisto, Muhimbilin yliopisto Tansaniassa sekä muutama suomalainen pienyritys.

Ruotsissa Vetenskapsrådet on myöntänyt Tansanian kolme vuotta kestäville kenttätutkimuksille rahoituksen. Suomessa puolestaan Tekes on myöntänyt Lundinin ryhmälle rahoitusta vuoden ajaksi.

FIMM:n lisäksi Ruotsin Karoliinisessa instituutissa työskentelevän Lundinin mielenkiinnon kohteena on myös kehittää koneälyyn perustuvia sovelluksia helpottamaan diagnoosien tekoa.

– Uskon, että jo tänä vuonna pääsemme testaamaan näiden uusien konenäköön perustuvien menetelmien soveltuvuutta kuvapohjaiseen diagnostiikkaan, hän kertoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)