Verkkouutiset

”Sekään ei ole ratkaisu, että hallinto siirtyy akateemisen henkilöstön tehtäväksi”

Helsingin yliopiston rehtori puntaroi, onko hallintoa tehostettu jo liikaakin.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Helsingin yliopiston rehtori Jukka Kola vakuuttaa, että yliopisto on tehnyt kaiken voitavansa hallintonsa tehostamiseksi. Kolaa tuntuu ennemminkin huolettavan, onko hallintoa tehostettu jo liikaa kuin liian vähän.

– Sekään ei ole ratkaisu, että hallinto siirtyy akateemisen henkilöstön tehtäväksi, hän huomauttaa.

Markus Sovala valtiovarainministeriöstä arvioi Nykypäivän haastattelussa, että yliopistot eivät ole tehneet tarpeeksi hallintojensa tehostamiseksi. Hän jopa katsoo, että yliopistojen hallintoja tehostamalla ja keskittämällä ”voitaisiin suuri osa tai kaikki nyt tehdyt leikkaukset hoitaa”.

Helsingin yliopisto on arvioinut joutuvansa irtisanomaan 570 henkeä vuoden 2017 loppuun mennessä hallituksen koulutusleikkausten takia.

Toukokuun alusta toimintansa aloitti Yliopistopalvelut-organisaatio, johon Helsingin yliopiston kaikki hallinto on keskitetty, kun se aiemmin jakaantui yli 50:lle eri yksikölle. Kolan mukaan Helsingissä on aikanaan arvioitu, ettei näin suuri yliopisto hyötyisi hallinnon keskittämisestä valtakunnalliseen palvelukeskukseen, kuten Certia Oy:hyn, jonne iso osa yliopistoista on jo keskittänyt hallintoaan.

Irtisanottavista valtaosa ”muuta henkilöstöä”

Mediassa on kirjoiteltu viime aikoina irtisanotuista professoreista, mutta Helsingin yliopistossa irtisanottavien arvioidusta kokonaismäärästä opetus- ja tutkimushenkilöstöä on 75. Loput 495 ovat ”muuta henkilöstöä”, johon kuuluu tukipalvelu- ja teknistä henkilöstöä sekä puhdasta hallintohenkilöstöä.

Helsingin yliopistossa on laskettu, että hallituksen koulutusleikkausten myötä yliopiston vuotuinen rahoitus on vuonna 2019 laskenut 106 miljoonalla eurolla vuoden 2015 tasosta.

Perusrahoituksen vähenemisen lisäksi tähän on laskettu mukaan tätä vaalikautta koskeva yliopistoindeksin jäädytys sekä Suomen Akatemiaan ja Tekesiin kohdistuvat leikkaukset ja niiden arvioitu vaikutus rahoitukseen. Sekä tietysti niin sanottu apteekkikompensaation poisto, joka on Kolan sanoin ”suoraan meihin kohdistuva täsmäisku” ja leikkaa perusrahoitusta jo tänä vuonna 30 miljoonaa euroa.

Rehtori Kola korostaa, että Helsingin yliopiston kokonaisleikkaustarpeesta kuitenkin yli puolet on tarkoitus hoitaa muutoin kuin henkilöstövähennyksin, mukaan lukien ”toivottavat, mahdolliset lisätulonlähteet kansainvälisessä säätiö- ja tutkimusrahoituksessa”.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)