Verkkouutiset

Kimmo Sasi: Venäjä kantaa ensisijaisen vastuun itäukrainalaisten kärsimyksistä

Euroopan neuvoston Suomen valtuuskunnan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Kimmo Sasi (kok.) toivoo, että Itä-Ukrainan kaikki aseelliset joukot riisutaan aseista.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kimmo Sasi esitti Euroopan neuvoston parlamentaarisen yleiskokouksen istunnossa Ranskan Strasbourgissa, että alueen valvonta annetaan Ukrainan siviilipoliisin hoidettavaksi yhdessä kansainvälisten järjestöjen kanssa.

Sasi huomautti, että jatkuva sota Itä-Ukrainassa Minskin rauhansopimuksesta huolimatta on osoitus pyrkimyksestä Ukrainan tilanteen ja hallinnon jatkuvaan horjuttamiseen.

– Lisäksi se voi olla osoitus siitä, että separatistialuetta halutaan kaikesta huolimatta laajentaa. Nämä tavoitteet tapahtuvat Itä-Ukrainan asukkaiden elämän ja elinehtojen kustannuksella. Tilanne osoittaa, kuinka vähän ihmisoikeuksilla on merkitystä suurvaltapoliittisissa laskelmissa, Sasi totesi.

– Kärsimykset voidaan lopettaa vain riisumalla aseista kaikki aseelliset Itä-Ukrainassa ja antamalla järjestyksen valvonta Ukrainan siviilipoliisin hoidettavaksi yhdessä kansainvälisten järjestöjen kanssa. Alueelle tulee antaa laaja itsehallinto Ukrainan sisällä. Vain Venäjä kykenee riisumaan separatistit aseista. Siksi Venäjä kantaa ensisijaisen vastuun itäukrainalaisten kärsimyksistä, hän jatkoi.

Parlamentaarisen yleiskokouksen käsiteltävänä oli tiistaina raportti Ukrainan pakolaisten ja kotiseudultaan siirtymään joutuneiden ihmisten humanitäärisestä tilanteesta. Separatistien hallussaan pitämillä alueilla asuu arviolta yli kaksi miljoonaa ihmistä, joiden elinolosuhteet ovat huonot. Alueelta on myös tullut ilmoituksia vakavista ihmisoikeusrikkomuksista.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)