Verkkouutiset

D-vitamiinin vähyys ennustaa MS-taudin etenemistä

MS-potilaan D-vitamiinitasot saattavat vaikuttaa siihen miten aktiivinen hänen tautinsa on ja miten nopeasti tauti etenee.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

MS-potilaan D-vitamiinitasot saattavat vaikuttaa siihen miten aktiivinen hänen tautinsa on ja miten nopeasti tauti etenee. Harvardin yliopiston tutkimuksessa havaittiin, että alhaiset D-vitamiinitasot ennustavat oireilua ja taudin nopeampaa pahenemista.

Tutkimus julkaistiin Jama Neurology -lehdessä, ja siihen osallistui 465 beetainterferonilääkityksellä olevaa MS-potilasta. Potilaita seurattiin viiden vuoden ajan.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Seurannan aikana tutkijat havaitsivat MS-taudin etenevän hitaimmin potilailla, joiden veren D-vitamiinipitoisuus suureni merkittävästi ensimmäisen tutkimusvuoden aikana. Yli 50 nmol/l nousu D-vitamiinitasossa liittyi mm. selvästi pienempään uusien aivomuutosten ja oireiden pahentumisen riskiin.

MS-tauti on aiemminkin liitetty D-vitamiiniin, mutta yhteyttä ei tunneta hyvin. Nämäkään tulokset eivät osoita, että ilmiö johtuu juuri D-vitamiinista, sillä on esimerkiksi mahdollista, että D-vitamiinitasot vain heijastelevat potilaan terveydentilaa.

MS-tautia eli multippeliskleroosia sairastaa noin 7 000 suomalaista. Tautia sairastavan keskushermostossa tapahtuu muutoksia, jotka aiheuttavat mm. halvauksia raajoissa, tuntoaistin, puheen ja näön häiriintymistä sekä kävelyvaikeuksia, uupumusta ja pahoinvointia.

Sairauden syytä ei tunneta, mutta muun muassa lapsuuden virusinfektioita on epäilty. Myös perimällä on osansa sairastumisessa.

Uutisen välitti Uutispalvelu Duodecim.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)