Verkkouutiset

Hiilidioksidin ja metaanin määrä lisääntynyt Pohjois-Suomessa

Ilmatieteen laitoksen Lapin tutkimuskeskuksessa Sodankylässä tehtyjen kasvihuonekaasuhavaintojen mukaan hiilidioksidin ja metaanin määrä on lisääntynyt Pohjois-Suomessa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Mittausjakson 2009–2015 aikana Sodankylässä on havaittu hiilidioksidin lisääntymistä 2,2 +/- 0,2 ppm vuodessa. Ilmatieteen laitoksen mukaan havaittu trendi on tilastollisesti merkittävä.

Kuukauden keskiarvo on ylittänyt 400 ppm:n tason ensimmäisen kerran helmikuussa 2014. Sodankylässä on mitattu myös metaanin lisääntymistä 7.1 +/- 0.8 ppb vuodessa saman seitsemän vuoden havaintosarjan aikana.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Ilmakehän hiilidioksidipitoisuutta on mitattu Sammaltunturin laella vuodesta 1997 lähtien. Maailmanlaajuinen pitoisuuksien kasvu näkyy myös Pallaksen mittauksissa. Hiilidioksidipitoisuus on kohonnut vakaasti noin 2 ppm vuodessa.

Maailman ilmatieteen järjestö WMO raportoi vuonna 2012, että ilmakehän hiilidioksidipitoisuus on ylittänyt 400 ppm:n tason useilla mittausasemilla eri puolilla maailmaa. Kyseisen tason ylittymistä pidetään merkittävänä symbolisena rajapyykkinä ja ylittyminen muistuttaa jatkuvasta kasvihuonepäästöjen lisääntymisestä.

Tutkijat ovat arvioineet, että jos ilmakehän hiilidioksidipitoisuus nousee yli 450 ppm, Grönlanti ja läntinen Antarktis todennäköisesti sulavat tulevaisuudessa. Tämä nostaisi merten pintaa noin kuusi metri. Ennen teollista vallankumousta hiilidioksiditaso oli noin 280 ppm, vuonna 2008 se oli jo 385 ppm.

Hiilidioksidi on tärkein pitkäikäisistä kasvihuonekaasuista. Kasvihuonekaasujen lisääntyvät pitoisuudet ilmakehässä kiihdyttävät ilmastonmuutosta. Pitoisuudet edustavat sitä osuutta kasvihuonekaasuista, joka jää ilmakehään biosfäärin ja valtamerten sidottua osan päästöistä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)