Verkkouutiset

SDP:n kritiikki ihmetytti: ”Antti Rinne, kannatatteko kiky-sopimusta vai ette?”

Pääministeri Juha Sipilä selvitti SDP:n puheenjohtajalle prosentin olevan vähemmän tuhannesta eurosta kuin kolmesta tuhannesta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne moitti hallituksen veropolitiikan suosivan rikkaita ja hyvätuloisia ihmisiä. Hän viittasi eduskunnan tietopalvelulta tilaamaansa yhteenvetoon palkkojen verotuksesta. Eduskunta keskusteli tänään hallituksen budjettiesityksestä ensi vuodelle.

– Miten te voitte edes puhua keski- ja pienituloisille toteutettavasta veroratkaisusta, Rinne ihmetteli.

– Rinne, kannatatteko te kiky-sopimusta vai ette, valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) kysyi.

Orpo muistutti, että kilpailukykysopimuksen perusratkaisun sopivat työmarkkinajärjestöt. Orpon mukaan kiky-sopimuksen maksumuutokset olisivat tuoneet veronkevennyksiä vain suurituloisille. Kilpailukykysopimuksessa siirrettiin työnantajalle kuuluneita sosiaaliturvamaksuja palkansaajille.

– Me suuntasimme meidän veronkevennysvaramme pieni- ja keskituloisille, Orpo sanoi.

Rinne vastasi, että hallitus painosti työmarkkinajärjestöjä ratkaisuun uhkaamalla pakkolaeilla.

– Lopputulos oli kilpailukykysopimus, jota SDP on tukenut sen takia, että vaihtoehto oli selkeästi huonompi vaihtoehto, Rinne sanoi.

Rinne totesi, että kiky-sopimus ei sisältänyt veroratkaisuja, joiden seurauksena kaksituhatta euroa ansaitsevalle kokille jää 20 euroa enemmän käteen ja 10 000 euroa tienaavalle johtajalle sata euroa lisää kuukaudessa. Rinteen mukaan veronalennusten seurauksena valtionvelka kasvaa.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) selvitti, että työnantajilta työntekijöille siirtyvistä sosiaaliturvamaksuista osa on verovähennyskelpoisia. Verovähennyskelpoiset erät suosivat suurituloisia, ja hallitus korjasi tilanteen omalla veroratkaisullaan.

– Nyt saadaan suhteellisen tasainen viiva, joka on noin 0,6 prosenttia keventävä kaikille. Kun puhutaan prosenteista, se on selvä asia, että prosentti on vähemmän tonnista kuin kolmesta tonnista, Sipilä tokaisi.

Sipilä lisäsi ihmettelevänsä suuresti, että Rinne nyt irtaantuu koko kilpailukykysopimuksesta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)