Verkkouutiset

Aspiriinista apua ”raskausmyrkytyksen” ehkäisyyn

Pieni annos aspiriinia vuorokaudessa ehkäisee pre-eklampsiaa eli niin sanottua raskausmyrkytystä riskiryhmään kuuluvilla naisilla.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Raskaana olevista 2-8 prosenttia sairastuu pre-eklampsiaan, ”raskausmyrkytykseen”, ja vuosittain sen vuoksi kuolee maailmassa noin 70 000 naista. Pre-eklampsia on myös yksi yleisimmistä ennenaikaisen synnytyksen syistä.

Naistentautien erikoislääkäri Pia Villa tutki väitöstyössään pre-eklampsian ennustamista ja ehkäisyä. Tutkimusaineistona oli 947 naista, joilla oli pre-eklampsian riskitekijöitä sekä 117 verrokkia. Väitöskirja on osa laajaa PREDO-tutkimushanketta.

– Meta-analyysi osoitti, että pieninä, sadan milligramman vuorokausiannoksina käytetty aspiriini estää tehokkaasti pre-eklampsiaa ja erityisesti vaikeaa pre-eklampsiaa, kun lääkitys aloitetaan ennen 16:tta raskausviikkoa naisille, joilla on suurentunut riski sairastua, Villa kertoo väitöstiedotteessaan.

Riskiä arvioitiin äidin sairaushistorian ja ultraäänellä mitatun kohtuvaltimon virtauksen perusteella.

PREDO-aineistossa naisilla, jotka olivat aiemmin sairastaneet pre-eklampsian tai synnyttäneet pienipainoisen lapsen tai joilla oli krooninen verenpainetauti tai tyypin I diabetes, oli selvästi suurentunut riski sairastua varhaiseen pre-eklampsiaan. Riskin suuruus oli suoraan verrannollinen riskitekijöiden määrään.

Tulevaisuudessa pre-eklampsian varhaiseen ennustamiseen voidaan todennäköisesti käyttää riskilaskentaohjelmia.

– Keskiraskauden aikana pre-eklampsiaa voidaan ennustaa mittaamalla istukan kasvutekijän ja liukoisen verisuonikasvutekijäreseptorin pitoisuuksia verinäytteestä. Omassa aineistossamme näiden pitoisuuksien suhdeluvun avulla voitiin löytää 4-6 viikkoa ennen taudin diagnosointia kaikki varhaiseen pre-eklampsiaan sairastuvat ilman vääriä positiivisia diagnooseja, Villa kertoo.

– Tämä menetelmä helpottaa riskiryhmään kuuluvien naisten seurantaa, ja sitä voidaan hyödyntää myös jo oireilevien naisten seurannan ja välittömän sairaalahoidon tarpeen arvioinnissa, hän toteaa.

Kroonista verenpainetautia sairastavilla naisilla suuri virtsan albumiini/kreatiniini suhde ennusti sairastumista hyvin jo alkuraskauden aikana.

Tutkimus paljasti myös, että pre-eklampsiaan jo sairastuneilla naisilla vapaiden rasvahappojen seerumipitoisuudet ovat merkittävästi suuremmat kuin terveillä raskaana olevilla.

– Tällä voi olla vaikutusta useaan pre-eklampsian kehittymiseen vaikuttavaan tekijään, esimerkiksi verisuonten sisäseinämän toimintahäiriöön, Villa toteaa.

LL Pia Villan väitöskirja Prediction and prevention of pre-eclampsia tarkastetaan 15. syyskuuta Helsingin yliopistossa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)