Verkkouutiset

Ammattilainen HU:ssa: Näin opiskelija voi tienata valmistujaisrahoillaan

Nuoret saavat nykyään valmistujaislahjansa yleensä rahana. Sijoitusammattilainen neuvoo Helsingin Uutisissa laittamaan ainakin osan säästöön.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Säästäminen ei tule nuorelle ensimmäisenä mieleen, kun koulu on takana ja elämä edessä. Finanssialan keskusliiton analyytikko Valtteri Vuorio ymmärtää, jos nuori haluaa käyttää saamansa rahat vaatteisiin, matkoihin ja festareihin. Elääkin pitää.

Jos kuitenkin haluaa säästää, niin kannattaa miettiä, voisiko summalle hakea isompaa tuottoa. Todennäköisin säästämistapa nuorilla on pankkitili, mihin Vuorio kehottaa ohjaamaan joka kuukausi esimerkiksi 20 euroa.

– Tosin nyt, kun korkotaso on matala, eivät niin sanotut sukanvarsitilit juuri tuota. Mutta toisaalta ne ovat myös riskittömiä.

Tutkimusten mukaan nuoret sijoittavat mielellään myös rahastoihin.

– Niiden etuna on, että potin voi hajauttaa. Lisäksi sijoitettavien summien ei tarvitse olla suuria ja tuotto on odotettavasti parempi kuin pankkitalletuksen tuotto.

Sijoitusrahastoihin säästäessä kannattaa olla pitkäjänteinen ja kärsivällinen. Samoin, kuin jos sijoittaa osakkeisiin. Vuorion neuvo on, että jos sijoittaa 18-vuotiaana osakkeisiin, ne kannattaa unohtaa 10 vuodeksi. 28-vuotiaana voi huomata saaneensa tuottoa. Myös korkoa korolle -efekti tulee pitkällä aikavälillä esille.

Osakkeisiin sijoittamista Vuorio tosin suosittelee, jos kyseessä ovat hieman suuremmat summat. Alarajana hän pitää noin tuhatta euroa.

Kaupungissa asuville nuorille Vuorio suosittelee ASP-tilin avaamista. Vuorion mukaan ASP-tili on erinomainen tapa säästää. Se mahdollistaa, että nuori voi muuttaa omaan asuntoon mahdollisimman nopeasti. Myös elämäntilanteen muuttuessa suuremman asunnon hankkiminen on helpompaa.

– Asuntojen hintataso alkaa olla niin korkea, että ilman säästöjä nuoren voi olla vaikea hankkia omaa asuntoa, Vuorio pohtii.

Nuorena säästäminen ja sijoittaminen kaukaiseen tulevaisuuteen tuntuu turhalta. Vuorion arvion mukaan syynä on se, että nuoren asenne elämään on erilainen, kuin aikuisena.

– Nuorten on vaikea katsoa kovin pitkälle eteenpäin. Kaksikymppisestä kolmekymppinen on jo ikäloppu.

Vuorio kehoittaa nuoria kuitenkin miettimään tulevaisuuttaan ja yrittää kuvitella itsensä 25-vuotiaana. Sitä paitsi, mitä nuorempana aloittaa säästämisen, sitä enemmän varallisuutta kertyy.

– Varallisuudella voi sitten ostaa esimerkiksi auton tai rahoittaa omaa asuntoa, Vuorio huomauttaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)