Ampuma-aselaki muuttuu komission deaktivointiasetuksen takia

Sisäministeriössä ryhdytään valmistelemaan tarvittavat muutokset ampuma-aselakiin liittyen Euroopan komission antamaan ampuma-aseiden deaktivointia koskevaan asetukseen.

  • LKS 20100105 Poliisin takavarikoimia aseita KRP:n tiloissa Vantaalla 5. tammikuuta 2010. LEHTIKUVA Antti Aimo-Koivisto

    Komission asetuksella halutaan varmistaa, että deaktivoidut ampuma-aseet tehdään pysyvästi ampumakelvottomiksi.

    ()

Käytännössä tämä toteutettaisiin lisäämällä ampuma-aselakiin ainakin viittaus komission asetukseen.

Komission niin sanotulla deaktivointiasetuksella halutaan varmistaa, että deaktivoidut ampuma-aseet tehdään pysyvästi ampumakelvottomiksi. Asetuksella annetaan yhteiset suuntaviivat deaktivointistandardeille ja -tekniikoille jäsenvaltioissa. Asetusta sovelletaan jäsenvaltioissa 8. huhtikuuta lähtien.

Deaktivoituna pidetään ampuma-asetta, jonka osat on muutettu niin, että aseella ampuminen on pysyvästi estetty. Ampuma-asetta ei pidetä deaktivoituna, jos se on ilman erityistietoja ja -taitoja muutettavissa ampumakelpoiseksi.

Ampuma-aseen tai sen osan saa tehdä pysyvästi ampumakelvottomaksi tai toimintakelvottomaksi vain ase-elinkeinonharjoittaja, jolla on ampuma-aselaissa säädetty lupa ampuma-aseiden kaupallisessa tarkoituksessa tapahtuvaan valmistamiseen, korjaamiseen ja muuntamiseen.

Kyseisen elinkeinonharjoittajan on annettava aseen pysyvästi ampumakelvottomaksi tai aseen osan toimintakelvottomaksi tekemisestä todistus.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.