Verkkouutiset

Alpo Rusi muistuttaa Tuomiojaa: Suomi neuvoi Baltiaa Nato-jäsenyydessä – ”aiheutui vahinkoa”

Pitkän linjan diplomaatti ja historiantutkija Alpo Rusi antaa tukensa informaatiosodankäynnin tutkijalle Saara Jantuselle.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Alpo Rusi kommentoi blogissaan sotatieteen tohtori Saara Jantusen ja kansanedustaja Erkki Tuomiojan (sd.) välille syntynyttä sananvaihtoa.

Jantunen mainitsi Verkkouutisten haastattelussa sunnuntaina sekä omassa blogissaan Tuomiojan esimerkkinä henkilöstä, joka on vaatinut Venäjän informaatiosodänkäynnin käsittelyn yhteydessä tasapuolisuutta. Tuomioja vastasi Jantusen kritiikkiin omassa Facebookissa ja kotisivuilla julkaistussa kirjoituksessaan puolustamalla näkemystään siitä, että myös lännen toimia olisi tarkasteltava tasapuolisin kriteerein.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Rusi antaa blogikirjoituksessaan tukensa Jantusen työlle.

– Pidän Jantusen teosta ansiokkaana, ja hyödynnän sitä syksymmällä ilmestyvässä kirjassani Yhdessä vai erikseen, Rusi kirjoittaa blogissaan.

Hän huomauttaa, että aiheesta käydyssä Facebook-keskustelussa Tuomioja tarkensi vielä, mitä hän Baltian maiden yhtäläisillä vaikuttamispyrkimyksillä tarkoittaa.

Tuomioja kertoi olleensa ”lukuisia kertoja paikalla, kun balttipoliitikot ovat halunneet neuvoa suomalaisia liittymään Natoon. Tähän olen aina vastannut, että me emme koittaneet vaikuttaa Baltian maiden valintoihin vaan puolustimme heidän oikeuttaa omaan valintaansa, ja toivoisimme että hekin kunnioittaisivat meidän”.

Rusin mukaan Tuomioja ei kerro totuutta Suomen linjasta liittyen Baltian maiden Nato-jäsenyyteen.

– Tasavallan presidentti Tarja Halonen totesi Der Spiegel -lehdessä alkuvuodesta 2001, ettei Suomi voi tukea Baltian maiden Nato-jäsenyyttä ja arvosteli Latvian presidenttiä Vaira Vike-Freibergania, Rusi kertoo.

Hänen mukaansa Halosen linjauksista aiheutui Suomelle vahinkoa.

– Baltian maat liittyivät Naton jäseniksi 2004. Suomessa käytiin tällöin lyhyt keskustelu laajennuksen geopoliittisista vaikutuksista. Halonen korosti, että Suomen asema ei laajennuksesta muuttunut. Ministeri Max Jakobson kiisti tämän. Tänään tiedämme, mikä analyysi oli kohdallinen, Rusi toteaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)