Verkkouutiset

Poliisi ei saa ottaa rattijuopolta auton avaimia – uudet alkometrit tuovat ongelmia

Kokoomuksen kolme kansanedustajaa on jättänyt kirjallisen kysymyksen autonavaimien takavarikoinnista rattijuopumustapauksissa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Poliisiautoihin ovat tulossa tarkkuusalkometrit, joilla saa tien päällä rattijuoposta oikeuskelpoisen mittaustuloksen.

Aiemmin rattijuopumuksesta epäilty on kuljetettu poliisiasemalle ja hänen autonsa jätetty rikospaikalle. Nyt rattijuopoksi todettu jää autonsa luo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Kansanedustaja Kari Tolvanen, Kalle Jokinen ja Pauli Kiuru jättivät perjantaina asiasta kirjallisen kysymyksen. Sen mukaan uudistuksessa konkretisoituu jo nykyinen lainsäädännöllinen ongelma.

”Tällaisissa tapauksissa ei voida takavarikoida autonavaimia, joten ne jäävät lähtökohtaisesti juopuneen kuljettajan haltuun. Jos paikalla ei ole toista henkilöä, joka on sekä ajokunnossa että ajo-oikeuden omaava, on suurena vaarana se, että juopunut henkilö jatkaa matkaansa omalla autollaan poliisin lähdettyä toimenpiteidensä jälkeen rikospaikalta”, kansanedustajat toteavat.

Rattijuoppo siis jätetään avaimiensa kanssa autonsa luo. Jos hän ei kerro lähtevänsä ajamaan tai jos poliisi ei voi epäillä hänen lähtevän ajamaan, ei poliisi voi tehdä mitään.

– Mielestäni tällaisissa tapauksissa pitäisi olla automaatio, että avaimet otettaisiin pois ja ne saisi myöhemmin poliisiasemalta. Näin tehtiin aikoinaan usein, kun maalaisjärjen käyttö oli vielä sallittu, Kari Tolvanen sanoo Verkkouutisille.

Tolvanen pahoittelee, että ”tässäkin tapauksessa ilmeisesti pitää käydä niin, että joku sivullinen jää uudelleen ajoon lähteneen rattijuopon alle ja kuolee, ennen kuin lakia muutetaan”.

– Voisiko lainsäätäjä olla joskus etukenossa ja tehdä osansa estääkseen tällaiset järkyttävät tapaukset, hän kysyy.

Kansanedustajat ehdottavat autonavaimien takavarikoimista koskevan säädöksen lisäämistä esimerkiksi pakkokeinolakiin tai poliisilakiin.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)