Vihreiden kansanedustaja: "Ministeriä on höynäytetty pahemman kerran"

Touko Aalto haluaa puuttua ministeri Jari Lindströmin lauantaisiin puheisiin kotouttamistoimenpiteistä, työllisyystilanteesta sekä työttömyysturvan kiristämisestä.

  • LKS 20151203 - Vihreiden kansanedustaja Touko Aalto puhuu suullisella kyselytunnilla eduskunnassa Helsingissä 3. joulukuuta 2015. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

    Vihreiden Touko Aalto kuvattuna eduskunnan kyselytunnilla.

    ()

Vihreiden ensimmäisen kauden kansanedustaja Touko Aalto kommentoi Facebook-päivityksessään työ- ja oikeusministeri Jari Lindströmin (ps) lauantaista haastattelua Ylen Ykkösaamussa. Aallon mukaan ministeri "horisee taas omiaan" useista asioista.

Aallon mukaan työministerillä on "sydän paikallaan", mutta tätä on höynäytetty pahemman kerran eikä hän tiedä, mitä on tekemässä.

Lindström mainitsi haastattelussaan muun muassa, että näkee kotouttamistoimenpiteisiin liittyvän turvapaikanhakijoiden kouluttamisen kehitysapuna.

– Ministeri voi nähdä vaikka auton renkaiden vaihdon kehitysapuna, mutta se ei tee siitä kehitysapua. Ministerin olisi hyvä tajuta, mitä kehitysavulla tarkoitetaan ja minkälaisia kriteerejä sille on asetettu. Ja nuo kriteerit ovat olemassa juuri siksi, että maat eivät keksi mitä kummallisimpia asioita kirjattavaksi kehitysavun piiriin vaan apu kohdentuu sinne, missä sitä tarvitaan ja siten, miten sitä tarvitaan, Aalto toteaa päivityksessään.

Työttömien työttömyysturvan kiristämistä Aalto kutsuu päivityksessään "idioottimaiseksi ehdotukseksi." Hän suosittelee "ihan jotain ihmisen käyttäytymistieteen luentoa" ministerille tilanteessa, jossa yli puoli miljoonaa ihmistä on työttömänä. Aallon mukaan tämä kertoo siitä, että työtä ei ole tarjolla, eikä siitä, että ihmiset vieroksuvat työtä.

– Taivas varjele, mitä sieltä tulee, sieltähän tulee idioottimainen ehdotus. Antakaa nyt hyvä herra taivaassa ihmisille mahdollisuus ottaa mitä tahansa työtä vastaan ja yrittäjille kannustimet tarjota työtä. Muuten hallitus voi unohtaa kaikki puheet työn tuottavuuden parantamisesta ja lisätä harmaata taloutta dramaattisesti, hän kirjoittaa.

Aalto kritisoi myös Lindströmin lausuntoa, jossa tämä totesi, että kun Suomi on eurossa, niin "ainoa asia mikä tällä hetkellä joustaa on työttömien ja työllisten määrä, ja se joustaa väärään suuntaan.."

Aallon mukaan Lindström ei tällä hetkellä ymmärrä, miten EU:n kasvu- ja vakaussopimus ja sitä vahvistavat two-pack ja six-pack budjettilainsäädännöt toimivat teoriassa ja käytännössä. Hänen mukaansa ministerin kannattaisi "katsoa verrokkimaiden alijäämät ennen kuin pukee itse itselleen finanssipolitiikkaan rautahaarniskan."

Two-pack ja six-pack ovat kaksi EU-säädöskokonaisuutta, joiden tavoitteena on vahvistaa vakaus- ja kasvusopimuksen sääntöjä. Lisäksi niiden tavoitteena on tehostaa EU-maiden talouspoliittista koordinointia sekä parantaa julkisen talouden valvontaa unionitasolla.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.