Verkkouutiset

Petteri Orpo: Ruotsin sisärajatarkastukset ovat Suomelle aivan oleellisia

Sisäministerin mukaan Euroopassa käyttöön otetut väliaikaiset sisärajatarkastukset hidastavat Suomeen suuntautuvaa turvapaikanhakijoiden virtaa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Sisäministeri Petteri Orpon (kok.) mukaan Eurooppaan ja Euroopan läpi pyrkivien turvapaikanhakijoiden ja pakolaisten virtaa seurataan koko ajan.

– Tilannetta seurataan koko ajan. Ei voida sulkea pois sitä mahdollisuutta, että Suomeenkin alkaisi tulla uudestaan enemmän turvapaikanhakijoita ja pakolaisia, Orpo sanoo Verkkouutisille.

Orpon mukaan Suomeen suuntautuvaa turvapaikanhakijoiden virtaa hidastaa se, että Euroopassa on niin paljon väliaikaisia sisärajatarkastuksia.

– Länsi-Balkanille, kuten tiedetään, on rakennettu jopa aitoja. Euroopan läpi ei enää pääse sillä tavalla kulkemaan kuin ennen.

– Erityisesti Ruotsin sisärajatarkastukset ovat Suomen kannalta aivan oleellisia. Myös itärajan tilanne on vakaa, sieltä ei tule ketään yli. Lento- ja meriliikenteen kautta Suomeen ei pääse.

EU-komissio antoi toukokuun alussa jatkoluvan rajatarkastuksille Ruotsille, Saksalle, Itävallalle, Tanskalle ja Norjalle. Rajatarkastukset Schengen-alueen sisällä vaativat EU-maiden hyväksynnän, koska EU:n sisällä on taattu vapaa liikkuvuus. Jatkolupa annettiin puoleksi vuodeksi.

Norja kuuluu Schengen-alueeseen, mutta ei Euroopan unioniin. Ruotsi jatkaa rajavalvontaa Tanskan rajalla.

Viime vuonna Suomeen saapui 32 476 turvapaikanhakijaa. Tänä vuonna heitä on tullut hieman alle kolme tuhatta. Viikoittaisia hakijoita on kevään aikana ollut 55–123.

Orpo korostaa, että ainoa tie Suomeen kulkee sisärajojen kautta, ja se on vaikea reitti muiden maiden toimien vuoksi.

Sisäministerin mukaan turvapaikanhakijoiden uusi ryntäys Suomeen on epätodennäköistä.

– Se on sinänsä mahdollista. Valtavat pakolaisvirrat ja -määrät, joita Euroopan ulkopuolella on, eivät ole hävinneet. Ne hakevat uusia reittejä.

– Tällä hetkellä ei ole näköpiirissä, että tämä olisi realisoitumassa, koska Turkki-Kreikka-akselilla pakolaismäärät ovat hyvin pieniä.

EU ja Turkki sopivat maaliskuussa, että kaikki Turkista laittomasti Kreikkaan saapuneet henkilöt palautetaan Turkkiin. Samalla jokaista Turkkiin palautettua syyrialaista kohtaan jäsenvaltiot ottavat yhden syyrialaisen Turkista.

Lähes 700 pakolaisen pelätään kuolleen keskeisellä Välimerellä viime viikolla. Pakolaiset olivat matkalla Libyasta Eurooppaan. Kaikki haaksirikot tapahtuivat Libyan rannikolla. Turmista selvinneitä on kuljetettu Italian satamakaupunkeihin.

– Tässä on huomattava se, että ainakin toistaiseksi nämä ihmiset ovat kotoisin sellaisista maista, lähinnä Länsi- ja Pohjois-Afrikasta, että heidän mahdollisuutensa saada Suomesta turvapaikka on aika alhainen.

– Siksi on lähtökohtaisesti epätodennäköistä, että he lähtisivät pyrkimään Suomeen asti. Mutta tilannetta seurataan koko ajan ja jos siinä tapahtuu muutoksia, me pystymme ennakoimaan sen.

Orpon mukaan tällä hetkellä keskeisen Välimeren reitillä ei ole ollut liikkeellä paljon maidensa väkivaltaisuuksia pakenevia syyrialaisia, irakilaisia tai afgaaneja.

Irakista tuli Suomeen viime vuonna eniten turvapaikanhakijoita, noin 20 000. Maahanmuuttovirasto luokitteli toissa viikolla Irakin, Afganistanin ja Somalian turvallisiksi maiksi, kun päätetään oleskeluluvan myöntämisestä Suomeen tulleille turvapaikanhakijoille toissijaisen suojelun perusteella.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)