Verkkouutiset

Puolustusministeri Jussi Niinistö: Ruotsin ja USA:n yhteistyö ei ole Suomelta pois

Jussi Niinistön mukaan Ruotsin ja USA:n tiivistyvä puolustusyhteistyö voi tarjota myös Suomelle harjoittelumahdollisuuksia.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Puolustusministeri Jussi Niinistön (ps.) mukaan Ruotsin ja Yhdysvaltain puolustusyhteistyön syventäminen ei poikkea normaalista ja Suomi ja Ruotsi voivat jatkaa kahdenkeskistä yhteistyötään puolustuksen saralla.

– Mielestäni tämä ei ole pois Suomen ja Ruotsin välisestä yhteistyöstä. Kyse ei ole nollasummapelistä. Suomikin tekee puolustusyhteistyötä muiden maiden kanssa. Ruotsilla ja Yhdysvalloilla on pitkät yhteistyöperinteet puolustuksen saralla, Niinistö sanoo Verkkouutisille.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Yhdysvaltojen puolustusministeri Ashton Carter ja apulaispuolustusministeri Bob Work tapasivat keskiviikkona Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvistin. Tilaisuudessa allekirjoitettiin yhteinen lausuma maiden välisen puolustusyhteistyön syventämisestä. Verkkouutiset kertoi asiasta tässä.

– Ruotsin johto on jo pitkään julistanut, että transatlanttinen linkki on ratkaisevan tärkeä Euroopan turvallisuudelle.

– Tuntematta tarkemmin tätä sopimuksen sisältöä voisin kuvitella, että Yhdysvallat tulee tulevaisuudessa harjoittelemaan useammin Ruotsin kanssa. Se voi tietenkin tarjota myös Suomelle harjoittelumahdollisuuksia esimerkiksi ilmavoimien Cross Border -harjoituksien laajentumisen muodossa.

Niinistön mukaan Suomen ei tarvitse puuttua asiaan.

– Tämähän on puhtaasti Ruotsin ja Yhdysvaltain välinen asia. Ruotsilla on politiikka, että he pyrkivät tekemään monen maan kanssa kahdenvälistä puolustusyhteistyötä. Suomi on yksi näistä maista.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ja Ruotsin pääministeri Stefan Löfven julkaisivat tammikuussa yhteisen kirjoituksen, jonka mukaan Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyö tulee syvenemään tulevaisuudessa. Pääministerien mukaan maat varautuvat tiivistämään entisestään yhteistyötä aseellisissa kriiseissä. Verkkouutiset kertoi asiasta tässä.

– Esimerkiksi Ruotsin puolustusministeri Hultqvist on monesti todennut, että Suomi on tärkein kumppani Ruotsille, Niinistö toteaa.

Pääministerien mukaan Suomen ja Ruotsin välisen puolustusyhteistyön tiivistyminen on viime aikoina näkynyt yhteisten harjoitusten sekä lisääntyneen tiedonvaihdon alkamisessa, mutta myös satamien ja lentokenttien käytössä toistemme maissa.

– En ole tutustunut tarkemmin tähän Ruotsin ja Yhdysvaltain väliseen sopimukseen, mutta olen ymmärtänyt, että kyseessä on enemmänkin puite- tai raamisopimus kuin sopimus, jossa sovittaisiin yksityiskohdista, Niinistö sanoo.

– Suomella on tämänlaisia puitesopimuksia materiaaliyhteistyön tiimoilta monen maan kanssa. Suhtaudun avoimesti siihen, että Suomellakin voisi tällainen Ruotsin kaltainen sopimus joskus Yhdysvaltain kanssa olla.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)