Verkkouutiset

Pyyhkeitä ELY-keskukselle Talvivaarasta

Oikeuskansleri Jaakko Jonkan mukaan Kainuun ELY-keskus ei noudattanut kaivosyhtiö Talvivaaran valvonnassa hyvän hallinnon vaatimuksia.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kainuun elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) ei noudattanut kaivosyhtiö Talvivaaran valvonnassa hyvän hallinnon vaatimuksia, koska se ei ole käyttänyt sille annettua toimivaltaa riittävän ajoissa ja tehokkaasti, toteaa oikeuskansleri Jaakko Jonkka.

Oikeuskanslerin saamien selvitysten mukaan Kainuun ELY-keskus on antanut erilaisia huomautuksia ja kehotuksia kaivosyhtiölle. Kaivosyhtiö on saanut vähennettyä päästöjä vain osittain eikä annetuissa tavoiteaikatauluissa aina ole pysytty.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Tästä huolimatta ELY-keskuksen toimenpiteet asiassa ovat pysyneet jatkuvasti samansisältöisinä. ELY-keskus ei ole käyttänyt hallintopakkoa, eikä sen mukaan kaivosyhtiön velvoittaminen ympäristönsuojelulaissa tarkoitettuihin korjaaviin toimenpiteisiin ole ollut välttämätöntä.

Jonkan mukaan ELY-keskuksen näkemys valvonta- ja hallintopakkokeinojen käytöstä on arvostelulle altis, kun otetaan huomioon ympäristönsuojelulain valvontamenettelyyn liittyvät periaatteet ja niiden taustalla olevat arvot ja tavoitteet.

Valvontaviranomaisen tehtäviin kuuluu velvollisuus toimia huolellisesti ja puuttua epäkohtiin riittävän ajoissa ja tehokkaasti. Saadun selvityksen mukaan ELY-keskus on pitäytynyt liikaa yksittäisten kysymysten arvioinnissa sen sijaan, että olisi ottanut kokonaisuuden huomioon toimenpiteitä mitoittaessaan.

Jonkka kiinnittää Kainuun ELY-keskuksen huomiota hyvän hallinnon vaatimusten noudattamiseen ympäristönsuojelulainsäädännön valvonnassa.

Jonkka toteaa myös, että ympäristöministeriön olisi aiheellista tarkistaa valvontamenettelyohjeistusta siten, että ohje sisältäisi muun muassa selkeät suositusajat, joiden kuluessa valvojan tulisi ryhtyä käyttämään pakkokeinoja neuvonnan, neuvotteluiden ja kehotusten sijaan.

Valvontaa suorittaville viranomaisille tulisi järjestää riittävästi koulutusta valvonnasta ja pakkokeinomenettelystä siten, että valtakunnalliset toimintatavat ympäristölainsäädännön valvonnassa olisivat yhtenäiset.

Oikeuskansleri muistuttaa päätöksessään, että Talvivaaran kaivoksen toiminta ja kaivostoiminnasta syntyneet ympäristövahingot eivät kuulu oikeuskanslerin tutkittaviin asioihin. Kaivosyhtiön toimintaa tutkii muun muassa poliisi. Sen sijaan kaivosyhtiön toimintaan liittyvä viranomaisvalvonta kuuluu oikeuskanslerin valvontavaltaan.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)