Verkkouutiset

Tätä monopolia kannattaa puolustaa

BLOGI

Ilkka Luukkonen
Ilkka Luukkonen
Ilkka Luukkonen oli Nykypäivän ja Verkkouutisten toimittaja tammikuuhun 2022 saakka.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Sisäministeriön työryhmä ehdottaa odotetusti, että Veikkaus, Raha-automaattiyhdistys ja Fintoto yhdistetään. Kun fuusio tehdään, ne saavat monopolin Suomen rahapelimarkkinoilla, joka ei tosin ole täydellinen monopoli, koska ulkomaisiakin rahapelejä saa täällä pelata. Veikkaus-RAY-Fintoto on kuitenkin ainoa, joka saa mainostaa pelejään.

Suunnitelman syynä on EU. Suomi on jäsenyytensä ajan joutunut perustelemaan unionille, miksi se ei avaa rahapelimarkkinoitaan vapaalle kilpailulle. Suomi on sanonut, että monopolin turvin nämä kolme yhtiötä voivat valvoa pelaajia ja rajoittaa haittoja.

EU-komissio on tähän saakka hyväksynyt selityksen, viimeksi syksyllä 2013. EU kuitenkin tarkkailee Suomea jatkuvasti, kuten muitakin jäsenmaita.

Pientä ihmetystä Brysselissä on herättänyt, että Suomessa monopoliin kuuluu kolme yhtiötä. Määritelmän mukaanhan monopolissa on vain yksi toimija. Ihmetys on kasvanut viime vuosina, kun rahapelit ovat netin seurauksena alkaneet muistuttaa yhä enemmän toisiaan.

Yhdistämällä yhtiöt yhdeksi tämä kolminaisuus katoaa.

Pelihaittojen torjunta ei ole ainoa syy, jolla Suomi puolustaa malliaan, tuskin edes tärkein. Pelit ovat näet valtava tulonlähde valtiolle ja yhteiskunnalle.

Tätä ei kuitenkaan saa sanoa ääneen ainakaan EU-komissiolle. EU-lakien mukaan rahapeleistä saatavat tuotot eivät saa olla syy monopolille.

On hyvä, että Suomessa on monopoli.

Tuntuu vähän pahalta sanoa näin. Lähtökohtaisesti useimmat monopolit synnyttävät korruptiota ja nostavat hintoja. Tähän uskoo tämän kirjoittaja, ja Verkkouutiset julkaisuna on myös usein tuonut esiin monopolien haittoja.

Rahapeleissä Suomella on kuitenkin liikaa menetettävää. Veikkaus jakaa vuosittain 500 miljoonaa euroa liikuntaan, taiteeseen ja tieteeseen. RAY jakaa 270 miljoonaa sosiaali- ja terveystyöhön. Fintoto jakaa 32 miljoonaa hevosurheiluun.

Jos monopoli puretaan ja markkinat avataan, kaikki tuensaajat joutuvat etsimään uuden rahoittajan. Verottaja eli valtio tuskin innostuu uusista raharei’istä.

Kansainväliset peliyhtiöt väittävät, että ne maksavat veronsa kuten muutkin yritykset ja työllistävät suomalaisia. Monopoli voidaan purkaa, ne sanovat.

Peliyhtiöiden väitteet voidaan kyseenalaistaa. Useimmat niistä sijaitsevat Maltalla, Kyproksella tai Gibraltarilla, ne eivät ne maksa yhtä paljon veroja kuin suomalaiset peliyritykset, eivätkä ne maksa veroja Suomeen.

Saarivaltiot houkuttelevat peliyhtiöitä luokseen matalien verojen turvin, ja Maltalla toimii satoja pelialan yrityksiä.

Esimerkiksi ”ruotsalainen” Betsson, jonka mannekiinina on nähty muun muassa Jari Litmanen, on todellisuudessa maltalainen yhtiö. Vuonna 2012 Betsson maksoi 67 miljoonan euron voitoistaan Maltalle veroja 4,4 prosenttia.

Kaikki tämä on toki laillista. Peliyhtiöt saavat sijaita missä haluavat, kunhan ne noudattavat sijaintimaansa lakeja. Varmasti Kypros ja Maltakin keräävät veronsa asiallisesti ja pitävät hyvää huolta yhtiöistään, eivätkä ne osallistu rahanpesuun tai terrorismin rahoittamiseen. Viimeksi mainittu seikka vieläpä vahvistetaan Maltan valtion peliviranomaisen sivuilla.

Suomen valtion ei kuitenkaan kannata luopua hyvästä lypsylehmästä sen takia, että Välimerellä joku sitä vaatii.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)