Verkkouutiset

Kanta kompastelee

BLOGI

Matti Wiberg
Matti Wiberg
Matti Wiberg on valtio-opin emeritusprofessori ja Senior Fellow Zentrum für Europäische Integrationsforschung’issa Bonnissa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kansallinen Terveysarkisto (lyhenne: Kanta) on Kansaneläkelaitos Kelan ylläpitämä valtakunnallinen sähköinen arkisto, jossa säilytetään sähköisiä reseptejä ja potilasasiakirjoja. Palveluun on yhdistetty sähköisiä reseptejä, lääketietokantaa, potilastiedon arkistoa ja tiedonhallintopalvelua.

Palvelukokonaisuus tulee kansalaisten, terveydenhuollon ja apteekkien käyttöön vaiheittain vuosina 2010–2016.

Kantaa ovat rakentamassa lähinnä kolme professiota, lääkärit, juristit sekä tietojärjestelmäammattilaiset. Kantaa voivat lähivuosina käyttää potilaiden lisäksi yli 300 000 terveydenhuollon ammattilaista.

Ei ole mitään ilmeistä syytä sinänsä asettaa näiden ammattikuntien ammattitaitoa tai työetiikkaa kyseenalaiseksi. Mutta ei myöskään ole mitään ilmeisiä perusteita uskoa näiden edustajien pyyteettömästi edistävän vain yleistä hyvää.

Onhan kullakin ammattikunnalla myös omat etunsa valvottavanaan.

Olisi peräti poikkeuksellista, ellei edunvalvontakannustin millään tavalla vaikuttaisi heidän toimintaansa. Samanlaisia omien etujen maksimoijiahan nämäkin ammattilaiset ovat siinä kuin kaikki muutkin terveydenhuollon kentällä toimivat. Eivät he ole erilaisia, vaan samanlaisia kuin muut.

Mainittujen tahojen edut eivät mitenkään automaattisesti ole yhtenevät potilaiden etujen kanssa, vaan potilaiden ja professioiden etujen välillä voi olla vakaviakin periaatteellisia eturistiriitoja.

Myös professioiden keskinäisten etujen välillä on eroja. Ne voivat aiheuttaa kauaskantoisia ristiriitoja.

Lainsäätäjän olisi syytä ottaa nämä konfliktit huomioon, sillä toistaiseksi näitä ei ole riittävästi pohdittu Kantaa kehitettäessä.

On ilmeinen vaara, että Kanta rakennetaan liiaksi alan ammattilaisten etujen ehdoilla. Potilaiden edut jäävät valvomatta.

Suomessa on poikkeuksellisen vahva usko viranomaisiin. Järjestelmien toimivuuden ja tietoturvan takaamisen näkökulmista tällainen sokea lapsenusko saisi väistyä hieman kyseenalaistavamman epäilyksen tieltä.

Kannan arkkitehtien kannattaisi perehtyä tarkastelemaan rakenteilla olevia asioita nykyistä oleellisesti pontevammin myös mahdollisten väärinkäyttäjien näkökulmista. Tämä näkökulma on laiminlyöty ja seurauksena on se, että väärinkäyttömahdollisuuksia ei ole estetty, kun ei niitä ole tarpeeksi mietittykään.

Eri tahojen etujen yhteensovittamiseen ja mahdollisten konfliktien ratkaisumallit ovat toistaiseksi jokseenkin pohtimatta. Kanta-arkkitehdit näyttävät olettavan ruusuisen optimistisesti, että kaikki asiat sujuvat harmonisesti, vailla ristiriitoja. Vaikuttaa siltä, että suunnittelijoilta on jäänyt moderni instituutiorakennuskirjallisuus lukematta.

Asiat eivät Suomessa ole potilastietojen osalta optimaalisessa kunnossa, kuten surullinen Mika Myllylän tapaus osoittaa.

Mika Myllylä kuoli heinäkuun viidentenä 2011. Yli puoli vuotta myöhemmin, tammikuussa, ilmeni, että lukuisat poliisit, vartijat ja toimistotyöntekijät olivat uteliaisuuttaan tarkastelleet poliisin tietojärjestelmää saadakseen tietoja mm. hiihtäjälegendan kuolinsyystä.

Poliisihallituksen tehtyä tutkintapyynnön Valtakunnansyyttäjänvirastolle asiaa tutkittiin henkilörekisteririkoksina sekä virkavelvollisuuden rikkomisina. Yhteensä 136 henkilöä epäiltiin urkinnasta, joista 90 sai syytteen, vasta kesäkuussa 2013.

Ensimmäisiä tuomioita jaettiin heinäkuussa: neljästä syytetystä kahdelle tuomittiin seitsemän päiväsakkoa. Tuomion sai yhteensä 72 henkilöä. Suurin annettu tuomio oli vain 15 päiväsakkoa.

Urkinnan ja niistä jaettujen rangaistusten välillä oli kohtuuttoman pitkä aika. Näin pienillä sakoilla tuskin on mitään yleisestävää vaikutusta.

Kannan verkkosivut osoitteessa kanta.fi ovat poikkeuksellisen tökeröt.

Ensinnäkään niistä ei ilmene, kuvaavatko ne oikeudellista nykytilaa vai jotakin tulevaisuudessa mahdollisesti toteutuvaa asiaintilaa. Sivuilta ei saa selvää, mitä oikeuksia ja velvollisuuksia eri tahoilla todellisuudessa on.

Toiseksi, sivujen lukuisat kielelliset, oikeudelliset ja tekniset huolimattomuudet, mm. runsaat kirjoitusvirheet, langettavat epäilyn varjon koko hankkeen ylle siinä määrin, että vastuullisten tahojen on vakava syy tarkistaa, toimiiko Kanta muiltakaan osin riittävän asiallisesti.

On aivan ilmeistä, että nyt ilmassa on liikaa luottamusta ja liian vähän kontrollia.

Kirjoittaja Matti Wiberg on valtio-opin professori Turun yliopistossa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)