HUSin ylilääkäri Asko Järvinen. LEHTIKUVA / SEPPO SAMULI

Ylilääkäri IS:lle: Tilanne odotettua pahempi

Asko Järvinen muistuttaa, että suurin koronariski on tuttavien välisissä kontakteissa.

Husin infektiosairauksien ylilääkäri Asko Järvisen mukaan koronatilanne on viikonlopun jälkeen odotettua pahempi. Suomessa todettiin maanantaina 297 uutta koronatartuntaa.

– Tartuntamäärät olivat viikonlopun aikana Husin alueella voimakkaammassa nousussa, mitä olin odottanut edeltävien numeroiden pohjalta. On huolestuttavaa, että tartuntojen vauhti on jo ennen rajoitusten alkamista kiihtynyt. Se kertoo siitä, että nyt pitäisi kaikkien skarpata, Järvinen sanoo Ilta-Sanomille.

Uudellamaalla maanantaina voimaan tulleiden uusien koronarajoitusten perusteella kiristettiin muun muassa harrastustoiminnan ja yleisötilaisuuksien osallistujamääriä.

Järvinen on huolissaan tartuntajäljityksen vaikeutumisesta tartuntamäärien kasvaessa.

– Tulemme nyt tartuntojen nousussa muita maita jäljessä. Olemme nähneet muualta maailmasta, etteivät rajoitukset välttämättä tuo heti vaikutusta. Jos ihmiset eivät välttele kontakteja, tartuntaluvut jatkavat kasvua.

Rajoituksilla pyritään rajoittamaan mahdollisuuksia ihmisten välisiin kontakteihin.

– Pääasia ei ole itse rajoitus. Olennaista on se, onko ihmisillä sosiaalisia kontakteja, käytetäänkö kasvomaskeja ja pidetäänkö turvavälejä, Järvinen sanoo.

Hän uskoo valtaosan ihmisistä käyttäytyvän hyvin.

– Mutta sitten on pienempi joukko, joka ei välitä, riittää tartuntaketjun eteenpäin viemiseen. Tällä hetkellä meillä kaikilla on varmasti enemmän kontakteja kuin keväällä, jolloin pelko oli voimakkaampi.

Järvinen muistuttaa, että suurin riski on edelleen tuttavien välisissä kontakteissa.

Hän ei ota kantaa siihen, tarvitaanko Uudellamaalla vieläkin kovempia rajoituksia. Lopulliset päätökset tehdään kunnissa, ja sairaanhoitopiiri on vain suosittelijana.

– Siitä keskustellaan koko ajan. Tehokkainta on rajoittaa sosiaalisten kontaktien määrää. Toivon, ettei pakkokeinoihin tarvitse mennä.

Maanantaina voimaantulleiden rajoitusten tehon näkee aikaisintaan 2–3 viikon päästä. Tämä tekee päätöksenteosta ongelmallista

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt