X
SULJE MAINOS
Suomalaisen rokotehankkeen vetäjä Kalle Saksela. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Yle: Suomalaisten rokotehanke vaarassa

Business Finlandille jätetyn avustushakemuksen kerrotaan olevan vaakalaudalla.

Suomalaisten professoreiden kehittämä nenäsumutteena annettava koronarokote uhkaa jäädä ilman Business Finlandin avustusta, jonka hakemus on käsittelyssä.

Nyt koko rokotehanke on vaarassa.

– Tämä ei vastaa, mitä työ- ja elinkeinoministeriön kanssa on keskusteltu ja mitä olemme tämän perusteella yhtiöön alustavasti sitoutuneille yksityisille sijoittajille viestineet. He todennäköisesti vetäytyvät hankkeesta, sanoo Helsingin yliopiston professori Kalle Saksela Ylen MOT-toimitukselle.

Kalle Sakselan, Seppo Ylä-Herttualan ja Kari Alitalon tutkimusryhmä kehittää nenäsumuterokotetta. Sen on tarkoitus toimia myös virusmuunnoksiin.

Professoreiden Rokote Laboratories Finland Oy jätti Business Finlandille avustushakemuksen huhtikuussa. Avustus olisi kattanut 80 prosenttia rokotteen testivaiheiden kustannuksista.

Professoreiden yritys ei ole tehnyt vielä sopimuksia yksityisten rahoittajien kanssa. Yksityiset rahoittajat olivat alustavasti lupautuneet lähtemään mukaan, mikäli valtio voisi olla mukana varmistamassa, etteivät kliiniset kokeet jää viemättä loppuun rahoituksen puutteen vuoksi.

Sakselan mukaan Business Finlandilla ei ole käytettävissä sellaista valtiontukiohjelmaa, jonka nojalla rahoitus voitaisiin myöntää hakemuksen mukaisesti avustuksena. Yritys voi hakea Business Finlandilta lainaa jo muualta hankkimaansa yksityistä pääomaa vastaan samalla tavoin kuin mikä tahansa muu aloitteleva yritys.

– Tämä on suuri pettymys. Jos valtio vetäytyy aiemmasta lupauksestaan, koko rokotehankkeen kuvio ja aikataulu menee uusiksi, Saksela sanoo.

Kliinisten kokeiden valmistelu on jo aloitettu, ja yhteistyöyritykset ovat sijoittaneet niihin rahaa. Yhtiön kassa on kuitenkin tyhjä.

Rokote Laboratories Finlandin rahoitushakemus on virallisesti edelleen Business Finlandin käsittelyssä.

– Rahoitusratkaisun saamiseen kuluu vielä viikkoja, sanoo Business Finlandin rahoitusjohtaja Ari Grönroos  MOT:lle.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt