Presidentti Lennart Meri (keskellä) ja pääministeri Mart Laar (oikealla) ottamassa 1993 sotilasparaatia vastaan Tallinnassa. Yle Areena Rodeo Kinocompany

Viron presidentti kuiskasi megavitsin sotilasparaatissa 

Lennart Meri vitsaili 1993 Venäjän vapisevan Viron ’ilmavoimien’ edessä.

Viron ex-pääministeri Mart Laar kertoo kirjassaan Viro vuonna nolla (Docendo) maan uudelleenitsenäistymisen tapahtumista 1990-luvun alussa. Laarin mukaan perinteitä ja jatkumoa alkoi muodostua myös esimerkiksi Viron tasavallan itsenäisyyspäivän juhlistamiseen 24. helmikuuta.

– Itsenäisyyspäivän paraateja oli ryhdytty järjestämään jo vuonna 1992. Presidentti Lennart Meri lisäsi vuosittaisiin juhlamenoihin itsenäisyyspäivän vastaanoton ja minä yhdessä Ülo Nugisin kanssa lipunnoston sekä riigikogun puhemiehen puheen Toompeanmäellä, Mart Laar kertoo.

– Presidentin itsenäisyyspäivän vastaanoton perinteen Lennart Meri oli tuonut suoraan Suomesta, olimmehan miehitysvuosina seuranneet pingviinien paraatiksi kutsuttua juhlaa pohjoisnaapurin televisiosta kaihoisin mielin. Sen sijaan sotilasparaatien merkitys on jäänyt Suomessa melko vähäiseksi, mutta Virossa niistä tuli heti milteipä itsenäisyyspäivän tärkein tapahtuma.

Paraateihin valmistauduttiin Laarin mukaan huolellisesti. Ne olivat vaatimattomia, mutta ”itse kukin saattoi nähdä omin silmin, kuinka Viron puolustusvoimat kehittyivät vuosi vuodelta”.

– Seremoniat saivat minut usein myhäilemään: vanhojen kronikkaelokuvien tapahtumat olivatkin nyt meidän elämäämme. Myös Lennart Meri myhäili, Mart Laar kirjoittaa.

Laar kertoo vuoden 1993 helmikuun itsenäisyyspäivän paraatista. Sen päätteeksi Tallinnan Vapaudenaukion ylitse lensi Saksasta lahjoituksena saatu Itä-Saksan rajavartioston vanha rahtilentokone, joka oli saapunut maahan samana aamuna. Viro oli saanut omat ilmavoimat!

– Presidentti kumartui minun puoleeni ja kuiskasi: ”No nyt on ryssillä p—-t housuissa.”

LUE MYÖS:
Onko ihmisten tappaminen helppoa? Näin vastasi Mauno Koivisto

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt