Verkkouutiset

Vilja halpeni, sianliha jäi hintarallista

Ilman turkistuotantoa maatalouden tuottajahinnat laskivat viime vuonna yli kuusi prosenttia.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Maatalouden tuottajahinnat laskivat Tilastokeskuksen mukaan loka-joulukuussa 5,8 prosenttia vuodentakaisesta. Kasvituotteiden hinnat laskivat 14 prosenttia.

Viime syksynä korjattu viime vuosiin nähden runsas viljasato pudotti viljojen hinnat normaalille tasolleen. Voimakkain hinnanlasku nähtiin elokuussa, ja se jatkui koko syksyn marraskuulle saakka.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Kasvituotteiden hinnat kallistuivat koko viime vuonna reilut kaksi prosenttia edellisvuoteen verrattuna, mutta vuoden lopussa viljatilallinen kuittasi lähes kolmanneksen pienempää tonnihintaa sadostaan kuin vuosi sitten.

Suomalaiset sianlihantuottajat jäivät EU:n hintarallista

Lihantuottajan vuotta on puolestaan leimannut afrikkalaisen sikaruton leviäminen Kiinassa. Viime vuoden loppuun mennessä Kiina oli menettänyt taudin takia 40 prosenttia sioistaan.

Kiinassa tuotetaan yli 50 miljardia kiloa sianlihaa vuodessa, kun koko EU:n tuotanto on vajaa puolet siitä ja muun maailman tuotanto samaa luokkaa kuin EU:n.

Kiinalaisten liha-aukkoa tilkitään tuontilihalla, mikä on johtanut tuottajahintojen nousuun EU:ssa. Suomalaisen lihan tuottajat eivät kuitenkaan päässeet mukaan hintaralliin.

Kun alkuvuodesta kotimaisille tuottajille vielä maksettiin EU:n parasta hintaa, niin joulukuussa EU:n hintataso oli Suomeen verrattuna 15 prosenttia korkeampi.

Kokonaisuutena viime vuonna sianlihan tuottajahinta nousi Suomessa reilut kolme prosenttia, mutta koko EU:ssa keskimääräinen nousu oli parikymmentä prosenttia vuodentakaisesta.

Maitotuotteilla hyvät vientinäkymät

Kotimaisen maitotilallisen tuottajahinta oli viime vuonna EU:n kärkipäässä, tuotannon supistui niukasti ja vienti piristyi. Tuottajalle maksettiin maidosta kuitenkin kaksi prosenttia pienempää tuottajahintaa kuin vuotta aiemmin.

Toistaiseksi maitotuotteiden hyvät vientinäkymät ja tarjontatilanne näkyvät hinnan vakautena. Maitotuotteiden vienti Eurooppaan vetää ja Kiiina on korvannut lihapulaa osin myös maitotuotteiden tuonnilla.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)