Verkkouutiset

Vietnam vaatii amerikkalaisyhtiöltä korvausta sotamyrkyn uhreille

Agent Orange -myrkylle altistuneille vaaditaan korvauksia.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Vietnam vaatii amerikkalaista yhtiötä Monsantoa maksamaan korvauksia Vietnamin sodan aikana käytetyn kasvismyrkky Agent Orangen uhreille.

Sen ja muiden sodan aikana käytettyjen myrkkyjen sanotaan aiheuttaneen muun muassa syöpiä ja epämuodostumia sota-alueilla olleille vietnamilaisille ja amerikkalaisille sekä heidän jälkeläisilleen.

Viime kuussa Monsanto tuomittiin maksamaan 289 miljoonan dollarin korvaukset Yhdysvalloissa puistotyöntekijä Dewayne Johnsonille. Hän sairastui imusolmukesyöpään vuonna 2014. Oikeuden päätöksen mukaan se johtui Monsanton Roundup ja Ranger Pro kasvismyrkyistä. Monsanto on valittanut tuomiosta. Maailman terveysjärjestö WHOn arvion mukaan kyseisten myrkkyjen altistavista vaikutuksista on näyttöjä, vaikka laaja tieteellinen tutkimus asiasta puuttuu.

Vietnamin ulkoministeriön edustajan Nguyen Phuong Tranin mukaan oikeuden päätös Johnsonin tapauksessa on lainvoimainen ennakkotapaus, joka kumoaa Monsanton ja muiden Yhdysvaltain armeijalle sodan aikana myrkkyä toimittaneiden yhtiöiden väiitteet niiden vaarattomuudesta.

Vuosina 1961- 1971 Yhdysvaltain armeija levitti noin 540 miljoonaa litraa kasvismyrkkyjä eteläiseen Vietnamiin tarkoituksenaan näännyttää sitä vastaan sotineita vietnamilaisia sissejä.

Vietnamissa perustettiin vuonna 1975 päättyneen sodan jälkeen Agent Orange myrkyn uhrien yhdistys VAVA. Yhdistyksen mukaan Agent Orangelle on altistunut sodassa ja sen jälkeen 4,8 miljoonaa ihmistä, joista 3 miljoonaa on kärsinyt kuolettavista sairauksista. Amerikkalaisten uhrien lukumäärästä ei ole tarkkoja tietoja.

Monsanton mukaan sen lisäksi Yhdysvaltain armeijalla oli kaikkiaan kahdeksan kasvismyrkkyjen toimittajaa. Yhtiön mukaan vastuu myrkkyjen käytöstä Vietnamissa kuuluu Yhdysvaltain hallitukselle, ei yhtiöille. Saksalainen lääketeollisuusjätti Bayer Ag osti Missourissa vuonna 1901 perustetun Monsanton kesäkuussa.

Ihmisoikeustilanne kiristynyt

Vietnamin ihmisoikeustilasnne on vaikeutunut viime aikoina maan turvallisuusorganisaatioissa aiemmin palvelleen Nguyen Xuan Phucin noustua uudeksi pääministeriksi. Yksipuoluemaan poliittisten vankien määrän arvellaan olevan ainakin 130 ja viranomaiset tekevät usein ratsioita mielestään epäillyttäviin tilaisuuksiin. Elokuun lopussa siviiliasuihin pukeutuneet turvallisuusviranomaiset keskyttivät Ho Chi Minhin kaupungissa pidetyn konsertin ja hakkasivat esiintyjiä ja yleisön joukossa olleita ihmisoikeuksien puolustajia.

Viime kuun puolivälissä Ho Chi Minhin Cafe Casanovassa esitettiin muusikko ja kansalaisoikeusaktiivi Nguyen Tinin Saigonin muisto- nimistä musiikkishowta. Show jouduttiin keskeyttämään sekä siviiliasuihin että maskeihin pukeutuneiden turvallisuusviranomaisten tultua häiritsemään esiintyjiä ja yleisöä.

Kuluvana kuussa pääkapunki Hanoissa järjestettiin Kaakkois-Aasian maiden järjestö ASEANin talousfoorumi.

Tilauuteen oltiin kutsuttu puhujiksi myös Amnesty Internationalin johtaja Minar Pimple ja Kansainvälisen ihmisoikeusliiton pääsihteeri Debbie Stothard. Vietnamin hallitus ei päästänyt kumpaakaan puhujaa maahan turvallisuussyihin vedoten. Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch on vedonnut Vietnamissa vierailevaan, maan suurimman ulkomaisen rahoittajan Japanin ulkoministeri Taro Kokoon. Kokoa pyydetään ottamaan ihmisoikeuskysymykset vakavaksi puheenaiheeksi Vietnamin hallituksen kanssa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)