Venäjä on pidättänyt 24 ukrainalaista merimiestä. LEHTIKUVA / AFP

Venäjän pidättämä upseeri nousi sankariksi Ukrainassa

Moni ukrainalainen näkee nuoren upseerin Ukrainan vastarinnan symbolina.

Venäjän rajavartioston pidättämästä Ukrainan laivaston luutnantista on tullut isänmaallisuuden symboli Ukrainassa, kertoo uutissivusto The Wall Street Journal.

Venäjän rajavartioston alukset hyökkäsivät toissa viikon sunnuntaina kolmen Ukrainan laivaston aluksen kimppuun. Alukset takavarikoitiin ja 24 merimiestä pidätettiin. Ukrainalaisalukset olivat kulkemassa Mustaltamereltä Kertsinsalmin läpi Asovanmerelle.

Luutnantti Roman Mokriak on yksi pidätetyistä ukrainalaisista merimiehistä. Mokriak on johdonmukaisesti kieltäytynyt puhumasta Venäjän turvallisuuspalvelu FSB:n agenteille eikä ole suostunut minkäänlaisiin videotunnustuksiin.

FSB julkaisi viime viikolla videon, jossa kolme ukrainalaista merimiestä tunnustaa, etteivät he välittäneet Venäjän laivaston pysähtymiskehotuksista. Ukrainan mukaan miehet pakotettiin valheellisiin tunnustuksiin.

Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun Mokriak uhmaa Moskovaa. Hän pysyi lojaalina Kiovan hallitukselle, kun suurin osa hänen sukellusveneensä miehistöstä vaihtoi puolta Venäjän liitettyä Krimin laittomasti itseensä vuonna 2014.

Mokriakin serkku Taras Kravshenko kertoo hänen torjuneen Venäjän Mustanmeren laivaston tarjoukset paremmasta palkasta ja asunnosta.

Moni ukrainalainen näkee Mokriakin Ukrainan vastarinnan symbolina.

– Hän on isänmaan ystävä ja pysyy patrioottina, Kravshenko sanoo.

Krimin valtauksen jälkeen alkoi Itä-Ukrainan sota. Venäjä tukee separatisteja poliittisesti, taloudellisesti ja sotilaallisesti.

Hyökkäämällä ukrainalaisaluksia vastaan Moskova halusi osoittaa Kiovalle, että se voi käyttää ylivoimaista sotilaallista voimaa ja välttää länsimaiden konkreettiset vastatoimet, arvioi Ukrainian Crisis Media Centerin analyytikko Liubov Tsybulska.

– Kreml pelottelee ukrainalaisia ja osoittaa, että se voi yhdellä liikkeellä muuttaa ihmisten elämät.

– Tavoitteena on suostutella taisteluiden loppumista toivovat ukrainalaiset luovuttamaan ja omaksumaan Venäjän poliittiset intressit, Tsybulska toteaa.

Venäjä on tiedottanut vain vähän pidätettyjen merimiesten tilanteesta. Heidät on siirretty vankilaan Moskovaan. Merimiehiä syytetään Venäjän rajan laittomasta ylittämisestä.

Itsenäinen tutkijaryhmä Bellingcat toteaa selvityksessään, että venäläisalukset hyökkäsivät ukrainalaisalusten kimppuun kansainvälisillä vesillä Mustallamerellä. Ukrainalaisalukset olivat hyökkäyksen alkaessa kulkemassa pois Kertsinsalmesta.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt