Verkkouutiset

Venäjän miljardöörit rikastuivat viime vuonna eniten

Yllättäen toiseksi eniten omaisuuttaan kerryttivät Ruotsin miljardöörit.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Intialaisen sijoittajan Ruchir Sharman ryhmä on selvittänyt Financial Timesille Forbes-listan perusteella, missä maissa kasvoi eniten miljardöörien omaisuus suhteessa bruttokansantuotteeseen (BKT). Lisäksi näiden miljardöörien omaisuuden alkuperä jaoteltiin perimällä, ”hyvällä tai ”pahalla” saatuihin miljardeihin.

Perintö viittaa vanhoihin rahasukuihin, kansallisiin eliitteihin, ja hyvä taas tarkoittaa, että omaisuus on ansaittu rehellisesti eli puhtaalla liiketoiminnalla teollisuudessa, tekniikassa ja kaupankäynnissä. Pahalla ansaittu omaisuus on lähtöisin tuottamattomista korruptiivisista rakenteista.

Venäjällä miljardöörien osuus kasvoi eniten suhteessa maan BKT:en. Miljardöörien osuus tästä kasvoi vuoden 2020 aikana 23 prosentista 35 prosenttiin eli yli 10 prosenttia. Ruotsi sijoittui tutkijoiden yllätykseksi toiseksi. Miljardöörien omaisuus suhteessa BKT:en kasvoi noin 10 prosentilla hieman alle 20:stä 30:en. Pelkästään vuonna 2020 Ruotsiin tuli 10 miljardööriä lisää. Viidessä vuodessa Ruotsin miljardöörien määrä on kasvanut 26:sta 41:en.

Kolmanneksi sijoittui Intia noin 10 prosentista 19 prosenttiin ja neljänneksi Yhdysvallat noin 13 prosenttiin 19 prosenttiin. Viides oli Ranska, jossa osuus nousi 11 prosentista 17 prosenttiin.

Ruotsi perityn omaisuuden ykkösmaa

Tutkimus rikkoi useita stereotypioita. Esimerkiksi kahtiajakoa anglosaksiseen ”kaikki käy”-kapitalismiin ja ruotsalais-ranskalaiseen tulontasaukseen ei ainakaan enää ole. Yhdysvalloissa suhteellisen harva miljardööri on perinyt omaisuutensa tai ansainnut sen ”pahalla”. Britanniassa taas miljardöörien osuus suhteessa BKT:en on pysynyt noin 7 prosentissa.  Ruotsissa, Ranskassa ja Saksassa 60 prosenttia miljardiomaisuuksista oli perinnöllä saatuja.

-Ruotsi on jo kauan sitten hylännyt epäkäytännöllisinä sosiaalidemokraattisen ohjelman keskeiset periaatteet, kuten varallisuus- ja perintöverot. Ne eivät tuottaneet valtiolle odotetusti, eivätkä ruotsalaiset halua ajaa pois maastaan heidän laajasti ihailtujen, globaalisti kilpailukykyisten yritystensä perustajia, kirjoittaa Sharma.

”Trickle down”-kapitalismin eli valumaefektiekonomian mallimaa onkin Intia, jossa maan talouskehityksen hyödyt kasaantuvat pienelle miljardööriluokalle ja sitten periytyvät. ”Pahalla” ansaittujen omaisuuksien johdossa olivat Meksiko, Venäjä ja Australia. Meksiko ja Venäjä ovat aivan omassa luokassaan 75 ja 60 prosentin ”pahuusosuuksillaan”. Hyvällä saaduissa osuuksissa johti Taiwan, Kiina ja Etelä-Korea.

Miljardiomaisuuksien osuus suhteessa BKT:en kasvoi kuitenkin Taiwanissa tasaisemmin kuin kommunistisessa Kiinassa, jossa miljardöörit kerryttivät yhteensä omaisuuttaan biljoonan verran kaksinkertaistaen osuutensa 15 prosentin suhdelukuun BKT:sta. Ennen vuotta 2010 Peking yritti estää ketään kerryttämästä yli 10 miljardin omaisuutta, mutta ei enää. Nykyään uusi kiinalainen miljardööri ”syntyy” kerran 36 tunnissa.

 

 

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)