Verkkouutiset

Ukrainan, Itävallan, Tshekin ja Slovakian ulkoministerit Ukrainan ja Venäjän sodan muistomerkillä Kiovassa. LEHTIKUVA / AFP Efrem Lukatsky

”Venäjä uhkailee sodalla – miksi vasemmisto on vaiti?”

Eräät vasemmistolaiset ovat brittiasiantuntijan mukaan jopa asettumassa hyökkääjän puolelle.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kuvitellaanpa, että Britannia pyrkisi pystyttämään uudelleen menneen imperiuminsa. Tavoitteensa saavuttamiseksi se käyttäisi taloudellisia painostuskeinoja, tavoittelisi brittienglannin kulttuurista hegemoniaa, esittäisi sivistyksensä ylivertaisena ja valjastaisi anglikaanisen kirkon palvelemaan ulkopoliittisia päämääriään.

Propagandassaan brittihallitus ylpeilisi toisen maailmansodan saavutuksia ja syyttäisi entisiä siirtomaitaan Britannian turvallisuuden vaarantavista geopoliittisista valinnoista. Viestiään britit ryydittäisivät sotilaallisin uhkauksin.

Edellä kuvatun skenaarion tarkempia yksityiskohtia olisi nimekkään brittiläisen turvallisuuspolitiikan tutkijan Edward Lucasin mielestä jokseenkin vaikea kuvitella.

– On kuitenkin helppo kuvitella vasemmistolaisen yleisen mielipiteen reaktio tähän oletettuun skenaarioon – ei vain Britanniassa, vaan kaikkialla, Lucas kirjoittaa Center for European Policy Studies -ajatushautomon julkaisemassa artikkelissa.

Kuinka maa, jolla on niin pitkä orjuuttamisen, nälänhätien, ryöstelyn ja kansanmurhien historia, kehtaa herättää henkiin imperialistiset pyrkimyksensä henkiin, hän uskoisi kysyttävän.

Todettaisiin, että maat, jotka ovat joskus olleet osa Britannian imperiumia, eivät ole ikuisesti sen geopoliittisia vasalleja. Muistutettaisiin lukuisista Britannian allekirjoittamista kansainvälisistä sopimuksista, joissa nimenomaisesti vahvistetaan jokaisen maan oikeus tehdä suvereeneja valintoja omasta tulevaisuudestaan.

– Jopa poliittisesti maltilliset ihmiset kaikkialla maailmassa olisivat tyrmistyneitä Britannian öykkärimäisestä ja itsekkäästä lähestymistavasta. Ja radikaalimpi vasemmisto olisi kohtausten vallassa, arvioi Lucas.

Näinkö toimivat omantunnon vartijat?

Edward Lucasin kuvaama asetelma voi tuntua Britannian suhteen kaukaa haetulta, mutta toisaalla Euroopassa se on hänen mukaansa parhaillaan täyttä totta.

– Niin tapahtuu juuri nyt, kun Venäjä yrittää uhkailla entisiä alusmaitaan – Ukrainaa, mutta myös Suomea ja Viroa, Latviaa, Liettuaa ja Puolaa. Moskovan viesti on selvä. Te ette ole vapaita ettekä suvereeneja. Osana vanhaa imperiumiamme teidän on otettava huomioon meidän huolemme ja prioriteettimme, nyt ja ikuisesti, Lucas sanoo.

– Näitä vaatimuksia tuetaan toiseen maailmansotaan liittyvällä pullistelulla ja korostetaan uhkauksilla (eikä vain uhkauksilla) kaasu- ja muiden toimitusten katkaisemisesta sekä sotilaallisella uhittelulla. Kaikki tämä on olevinaan oikeutettua, koska Venäjän kulttuurinen, kielellinen ja kirkollinen painoarvo oikeuttaa sen geopoliittiset vaatimukset, hän toteaa.

Vaikka Vladimir Putinin Venäjä käyttäytyy avoimen imperialistisesti, kansainvälinen vasemmisto on pysytellyt Lucasin mielestä kummallisen hiljaa.

– Kaukana siitä, että osoittaisivat solidaarisuutta imperialismin menneille ja nykyisille uhreille, nämä itseoikeutetut planeetan omantunnon vartijat syyttävät molempia osapuolia, vaihtavat aihetta tai yksinkertaisesti asettuvat hyökkääjän puolelle.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)