X
SULJE MAINOS
Yhteismajoitus on kohentanut ryhmä- ja yhteishenkeä. LEHTIKUVA/VESA MOILANEN

Varuskuntien kokeilu yhteismajoituksesta jatkuu

Puolustusministeriö on päättänyt jatkaa varusmiesten yhteismajoituskokeilua vuoden 2022 loppuun.

Ministeriön mukaan tavoitteena on ottaa yhteistupia käyttöön kaikissa varusmiehiä kouluttavissa joukko-osastoissa ja Pohjois-Karjalan rajavartiostossa.

Yhteismajoituskokeilun jatkamisella halutaan kerätä lisäkokemuksia kaikista puolustushaaroista ja Rajavartiolaitoksesta, kartoittaa tarkemmin vaikutuksia palvelusmotivaatioon sekä saada tietoa erikokoisista ja eri puolilla maata olevista joukko-osastoista.

Ministeriön mukaan tähän mennessä kokemukset kokeilusta ovat olleet pääosin positiivisia ja sen on arvioitu lisänneen tasa-arvoa, palveluksen sujuvuutta ja ryhmäkiinteyttä.

Puolustusvoimat aloitti yhteismajoituskokeilun viime vuonna tietyissä maavoimien joukko-osastoissa ja kokeilua laajennettiin vuonna 2021 meri- ja ilmavoimiin.

Kokeilun aikana varusmiespalvelusta suorittavat ja yhteismajoitukseen suostuneet miehet ja naiset majoitetaan joukko-osastoissa samoihin majoitustiloihin kaikilla koulutusjaksoilla.

Yhteismajoituskokeilu koskee ainoastaan majoittumista kasarmilla. Sosiaalitilat, kuten peseytymis- ja muut saniteettitilat ovat miehille ja naisille edelleen erilliset.

Yhteismajoituskokeiluun osallistuminen on vapaaehtoista ja edellyttää kaikkien samassa yhteistuvassa majoittuvien suostumusta. Suostumuksen antajalla on myös oikeus peruuttaa suostumuksensa milloin tahansa ilman perusteluja.

Yhteistuvissa olevien varusmiesten henkilökohtainen koskemattomuus, turvallisuus ja hyvinvointi varmistetaan kouluttamalla varusmiehille yhteismajoitusta koskevat säännöt, valvomalla majoitusjärjestelyjä sekä mahdollistamalla vaatteiden vaihto muualla kuin tuvassa.

Puolustusministeriön asetus kokeilun jatkamisesta tulee voimaan 22.9. ja on voimassa 31.12.2022 asti.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt