Verkkouutiset

Rikollisten väitetään toimivan yhteistyössä turvallisuuspalvelun kanssa. Arkistokuva Minskistä. / RFE

”Valko-Venäjän diktaattori imitoi Kremlin rikollisia metodeja”

Rikollisjärjestöt toimivat Brian Whitmoren mukaan hallinnon likaisten temppujen osastona.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Venäjän tutkintakomitean johtajan Aleksandr Bastrykinin on raportoitu käyneen marraskuun alussa Valko-Venäjällä neuvottelemassa rajat ylittävän rikollisuuden ja kyberrikosten torjunnasta.

On amerikkalaistutkija Brian Whitmoren mukaan makuasia, suhtautuuko Bastrykinin vierailuun trollauksena, sumutuksena vai Venäjälle ominaisena tekopyhyytenä.

Vladimir Putinin autoritaarisen Kremlin hallinnon aikanahan Venäjää on pitkään syytetty järjestäytyneen rikollisuuden – myös kyberrikosten – käyttämisestä valtiotaidon välineenä. Rikollista alamaailmaa, poliisitoimintaa ja turvallisuuspalveluita pidetään yleisesti saman kolikon eri puolina, Atlantic Council -ajatushautomon Euraasia-tutkimusohjelmassa työskentelevä apulaisprofessori Whitmore kirjoittaa.

Kremliin läheisesti linkittyneiden rikollisjengien väitetään toteuttavan muun muassa aseiden salakuljetusta ja palkkamurhia, joihin Putinin hallinto ei halua tulla yhdistetyksi. Espanjan syyttäjäviranomaisten mukaan venäläisten rikollisverkostojen ja Venäjän hallinnon toimintaa ei voi käytännössä erottaa toisistaan.

– Tätä taustaa vasten joutuu miettimään, oliko Bastrykin Minskissä edistääkseen yhteistyötä järjestäytyneen rikollisuuden torjunnassa vai pikemminkin neuvottelemassa siitä, kuinka Venäjä ja Valko-Venäjä voisivat paremmin koordinoida sen hyödyntämistä, Whitmore sanoo.

– Parempi koordinointi maiden kesken tuntuisi hyvin järkeenkäyvältä, sillä Aljaksandr Lukašenkan autoritaarinen hallinto näyttää aktiivisesti imitoivan Vladimir Putinin strategiaa, jossa rikollista alamaailmaa käytetään aseena.

Maanpaossa lännessä elävä entinen valkovenäläisministeri Pavel Latuška on sanonut Lukašenkan hallinnon lähettäneen rikollisjärjestöjen jäseniä Eurooppaan toisinajattelijoiden kaappaamiseksi ja likvidoimiseksi. Rikolliset näyttävät Whitmoren mukaan toimivan läheisessä yhteistyössä Valko-Venäjän sisäministeriön, turvallisuuspalvelu KGB:n ja asevoimien erikoisjoukkojen kanssa.

– Ei olisi yllättävää, jos Valko-Venäjän hallinto omaksuisi yhä useampia Venäjän pitkään suosimia strategioita ja taktiikoita, Whitmore toteaa.

– Meneillään oleva siirtolaiskriisi, jonka Lukašenkan on Valko-Venäjän ja EU:n väliselle rajalle luonut, jäljittelee strategiaa, jota Putinin syytetään noudattaneen vuonna 2015 Eurooppaa vastaan. Myös Valko-Venäjän toisinajattelun tukahduttaminen sosiaalisessa mediassa on käytännössä kopio Moskovan jo vuosia sitten toteuttamasta linjasta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)