Antti Häkkänen. LEHTIKUVA / MIKKO STIG

Vaalien uskomattomin saalis – miten se oli mahdollista?

Antti Häkkänen ylitti äänikalastuksen aiempia saavutuksia.

Oikeusministeri ja kokoomuksen varapuheenjohtaja Antti Häkkänen, 34, sai eduskuntavaaleissa Kaakkois-Suomen vaalipiirissä 20 231 ääntä. Se oli valtakunnassa kolmanneksi eniten ääniä. Hänen äänimääränsä kasvoi 14 015:lla.

– Aivan hämmentävää. Olen rauhallinen ja maltillinen kaveri, mutta tämä oli ihan shokkitulos, Antti Häkkänen sanoo.

Häkkäsen suosioon liittyy poikkeuksellisia piirteitä.

Kaakkois-Suomen vaalipiirissä äänesti 244871 ihmistä. Antti Häkkänen sai vaalipiirin äänistä 8,3 prosenttia. Valtakunnan ääniharava PS:n Jussi Halla-aho sai Helsingissä 7,9 prosenttia äänistä.

Mutta Antti Häkkänen ei ole mistään isosta kaupungista – hän tulee Mäntyharjun kunnasta, jossa on vain noin 6 000 asukasta.

Häkkänen valittiin 2015 ensi kertaa eduskuntaan 6216 äänellä. Hän oli jo tuolloin kansanedustaja, joka sai enemmän kuin kukaan muu ääniä oman kotikuntansa ulkopuolelta. Nyt tämä äänisaalistus meni uudelle tasolle.

Kaakkois-Suomen vaalipiiri koostuu Etelä-Savosta, Kymenlaaksosta ja Etelä-Saimaasta. Eteläsavolainen Häkkänen sai nyt Kymenlaakson Kotkassa 2 837 ääntä, joka oli 10,3 Kotkan äänistä. Kymenlaakson Kouvolassa hän sai 4 007 ääntä, joka oli 8,6 prosenttia Kouvolan äänistä. Vaalipiirin toisella laidalla Etelä-Saimaan Imatrallakin hän sai 774 ääntä eli 5,3 prosenttia kaupungin äänistä. Etelä-Savon Mikkelissä tuli 3656 ääntä eli 12,3 prosenttia äänistä.

Mäntyharjulla Antti Häkkänen sai 865 ääntä – se oli 25,5 prosenttia kaikista äänistä.

Eivätkä kyseessä ole mitkään vankat kokoomusalueet.

– Demarit, keskusta ja PS ovat Kaakkois-Suomessa suurimmat. Kokoomuksella on perinteisesti suunnilleen 13 prosentin kannatus. Se ei ole mikään Uusimaa, jossa kokoomuksella voi olla 30 prosenttia, Antti Häkkänen kuvailee.

– Sieltä on tosi vaikeaa saada mitään isoa kokoomuksen äänimäärää. Varsinkaan jos on tällaisesta pienestä maaseutupitäjästä, hän myöntää.

Näissä vaaleissa kokoomus tosin nousi Kaakkois-Suomessa 18 prosenttiin ja keskustan ohi, lähes PS:n tasolle. Taustalla oli se, että Häkkänen sai lähes puolet kokoomuksen äänistä.

Herättää
luottamusta

Antti Häkkänen kertoo katukampanjoineensa vaaleissa vähemmän kuin viimeksi, koska hän kiersi myös ympäri Suomea.

– Mutta paljon olin tapaamassa ihmisiä kauppojen edustalla ja muualla.

Hän arvelee suosion perustuvan siihen, että hän pyrkii kaikessa toiminnassa perustamaan päätökset huolelliseen analyysiin.

– Tutkitaan huolella asiat ennen kuin päätetään. Osataan perustella asiat kirkkaasti: miksi tehdään näin, ja ollaan tasapuolisia ihmisiä kohtaan, olkoon lompakon paksuus tai asuintausta mikä tahansa, Antti Häkkänen kuvailee.

– Luulen, että se herättää luottamusta, koska huomasin nyt, että kampanjan loppumetreillä oli mukana paljon aktiividemareita ja keskustalaisia ja muita, jotka sanoivat, että he äänestävät minua. Se oli erikoista, että yli puoluerajojen.

– Teollisuuspaikkakunnilla, joita meillä on, olen perustellut miksi kokoomuksen linja duunareille on hyvä. Sain sieltä paljon ay-porukkaa mukaan.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt