Asuntokauppa käy hyvin. LEHTIKUVA/RONI REKOMAA

Uusien asuntojen kauppa kasvoi syyskuussa

Uusien kerrostaloasuntojen ja omakotitalojen kysyntä jatkui syyskuussa vahvana.

Tammi-syyskuussa uusien asuntojen kauppa on noussut noin 48 prosenttia. Samaan aikaan vanhojen asuntojen kauppojen määrä on hivuttautunut ylös vain parisen prosenttia, kertoo Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto.
Tammi-syyskuussa koko maassa välitettiin yhteensä yli 45 200 vanhaa asuntoa.

Syyskuussa koko maassa myytiin kiinteistönvälittäjien kautta yhteensä runsaat 5340 käytettyä asuntoa. Syyskuussa vanhojen asuntojen myyntimäärät laskivat 1,6 prosenttia.

Uudet asunnot löysivät ottajansa myös syyskuussa, jolloin niitä myytiin yli 22 prosenttia enemmän kuin vastaavana aikana vuosi sitten.

Asuntokaupan yleistilanne on tällä hetkellä suotuisa. Kauppa on käynyt etenkin suurimmissa kaupungeissa.

– Kuluttajien luottamus talouteen, työllisyyden kehittyminen, muuttoliikkeen jatkuminen ja edelleen jatkuva alhainen korkotaso luovat pohjaa loppuvuoden kaupankäynnille. Ilman toimintaympäristön ja talouden suuria shokkeja loppuvuoden kaupallinen kehitys näyttää tällä hetkellä suotuisalta, KVKL:n toimitusjohtaja Jukka Malila arvioi.

Syyskuussa kiinteistönvälittäjän välityksellä vaihtoi omistajaa yli 2800 vanhaa kerrostaloasuntoa. Vanhoja rivitaloasuntoja myytiin 1265 kappaletta. Vanhoista omakotitaloista tehtiin 1250 kauppaa.

Uusia kerrostaloasuntoja myytiin syyskuussa 31 prosenttia enemmän kuin viime vuoden syyskuussa. Myönteisesti kauppa kehittyi myös uusien omakotitalojen osalta. Sen sijaan uusien rivitaloasuntojen myynti laski syyskuussa edellisvuoden tasosta.

Vuoden alusta syyskuun loppuun mennessä on välitetty noin 24 000 vanhaa kerrostaloasuntoa. Se on noin 3,3 prosenttia enemmän kuin viime vuoden tammi-syyskuussa.

Myös omakotitalojen myynti on ylittänyt viimevuotisen. Niitä tarkastelujaksolla myytiin runsaat 10 200 kappaletta, mikä on reilut kaksi prosenttia enemmän kuin viime vuoden kolmella vuosineljänneksellä. Sen sijaan rivitaloasuntoja on myyty runsaan prosentin aiempaa vähemmän, vajaat 11 000 kappaletta.

Uusien asuntojen puolella vilkkainta on ollut totuttuun tapaan kerrostalojen kaupassa. Uusien kerrostaloasuntojen kauppa on vuoden kolmen ensimmäisen neljänneksen aikana ylittänyt lähes 60 prosentilla viime vuoden vastaavan ajan myyntimäärän.

Myös uusien omakotitalojen myyntimäärä nousi tammi-syyskuussa vahvasti. Tammi-syyskuun aikana myös uusien rivitaloasuntojen kauppa on ylittänyt viime vuoden luvut.

Tiedot perustuvat Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton valtakunnalliseen KVKL-HSP –kauppatietopalveluun.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt