Tällä hetkellä voimassa on suositus 0,5 työntekijän mitoituksesta. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

USU: Vain joka viides uskoo hoitajamitoituksen toteutuvan

Peruspalveluministeri Krista Kiuru sanoo omankin uskon olleen koetuksella.

Vain joka viides suomalainen uskoo 0,7 työntekijän hoitajamitoituksen toteutuvan edes ensi hallituskauden aikana.

Uutissuomalaisen USU-gallupin mukaan noin kaksi kolmasosaa eli 64 prosenttia ei usko nykyisen hallituksen tavoitteen toteutumiseen.

Kysely tehtiin syyskuun lopulla ennen vanhuspalveluja koskevan lakiluonnoksen julkistamista. Mitoitukselle asetettiin tuolloin siirtymäaika huhtikuuhun 2023 saakka.

SDP:n kannattajista 45 prosenttia uskoo hoitajamitoituksen toteutumiseen. Vasemmistoliiton kannattajista asiaan uskoo 40 prosenttia.

Keskustan kannattajista asiaan hoitajamitoitukseen toteutumiseen uskoo 14 prosenttia.

Myös opposition kokoomuksen ja perussuomalaisten kannattajista mitoituksen toteutumiseen uskoo vain 14 prosenttia.

Lakia ajanut perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) kertoo ymmärtävänsä pessimistisiä näkemyksiä.

– Olen odottanut tätä uudistusta vuodesta 2011 lähtien ja voin sanoa, että vuosien varrella omakin usko on ollut koetuksella. Osaltaan syy saattaa myös olla se, että kaikki puolueet eivät ole sitoutuneita parannukseen. Tästä johtuen ihmiset pelkäävät, että eduskunnassa tulee vielä mutkia matkaan. Vaatimus paremmasta hoivasta on kuitenkin hyvin laajasti jaettu. Siksi olen nyt niin sitoutunut viemään uudistuksen maaliin, Kiuru sanoo USU:lle.

Miehet uskovat hoitajamitoituksen toteutumiseen hieman yleisemmin kuin naiset. Pohjois- ja itäsuomalaiset ovat toiveikkaampia kuin länsi- ja eteläsuomalaiset. 60–69-vuotiaista asiaan uskoo 28 prosenttia.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt