Yhdysvallat aikoo lähettää lisäjoukkoja Lähi-idän iittolaistensa tueksi. LEHTIKUVA / AFP Bandar Al-Jaloud

USA lähettää joukkoja Lähi-itään

Puolustusministerin mukaan konfliktia Iranin kanssa ei haeta.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on antanut valtuutuksen lisäjoukkojen lähettämiseksi Lähi-Itään, kertoo maan puolustusministeriö tiedotteessaan.

Joukkojen siirrolla ollaan vastaamassa Saudi Arabian ja Arabiemiraattien esittämään avunpyyntöön liittyen viikontakaiseen öljyntuotantolaitokseen tehtyyn ilmaiskuun sekä Iranin toimiin merialueilla. Tarkoituksena on tässä vaiheessa vahvistaa alueen ohjus- ja ilmapuolustusta, mutta myös lisätä asetoimituksia liittolaismaille niiden oman puolustuskyvyn lisäämiseksi.

”Viime kuukausina Iran on lisännyt sotilaallista toimintaansa sekä suorien hyökkäysten että alueella tukemiensa voimien kautta”, Yhdysvaltain puolustusministeri Mark Esper sanoi tiedotustilaisuudessa.

Hänen mukaansa yritykset aloittaa diplomaattiset keskustelut Iranin kanssa eivät ole johtaneet tuloksiin, vaan vihamieliset toimet ovat lisääntyneet. Esperin mukaan kaikki viittaa myös siihen, että Iran oli vastuussa öljykenttiä vastaan tehdystä iskusta ja oli myös valmistanut niissä käytetyt lennokit ja risteilyohjukset.

”Kuten presidentti on tehnyt selväksi, Yhdysvallat ei hae konfliktia Iranin kanssa. Tästä huolimatta, meillä meillä on useita muita sotilaallisia vaihtoehtoja saatavilla, mikäli ne osoittautuvat tarpeellisiksi. Kehotamme Iranin johtoa lopettamaan tuhoisat sekä epävakauttavat toimensa ja etenemään rauhanomaista, diplomaattista polkua.”

Lähetettävien joukkojen tarkasta määrästä ei vielä ole tietoa. Yhdysvaltain asevoimien pääesikunnan puheenjohtaja, kenraali Joseph Dunford arvioi määrän olevan ”kohtalainen” ja tarkentuvan tulevan viikon aikana.

 

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt