Verkkouutiset

Timo Heinonen: Ihmiset haluavat tietää mitä syövät

Toukokuun alusta lähtien ravintoloiden tulee ilmoittaa käyttämänsä lihan alkuperä kirjallisesti.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen kiittää maatalousministeri Jari Leppää (kesk.) toimista ruuan alkuperämerkintöjen vahvistamiseksi.

Tuoreimpana hallitus on saanut valmiiksi esityksensä, jonka myötä myös ravintolaruokiin tulee pakolliset näkyvät lihan alkuperämerkinnät.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

– Ruuan alkuperämerkinnöissä olemme päässeet hyvin eteenpäin Suomessa. Kesällä 2017 tuli voimaan asetus, joka edellytti jo liha- ja maitovalmisteiden alkuperämerkinnät kaupoissa. Ravintola ja ruokalaruuan alkuperämerkinnöille jouduttiin hakemaan lupa EU:sta ja se vei oman aikansa.

– Maatalousministeri Jari Leppä teki tässä hyvää työtä eikä taipunut, ja siitä pitää hänelle antaa kiitosta, Timo Heinonen toteaa tiedotteessa.

Toukokuun alusta lähtien ravintoloiden tulee ilmoittaa käyttämänsä lihan alkuperä kirjallisesti. Alkuperämerkintöjen vaatimus tulee näin koskemaan niin ravintoloita, lounasravintoloita ja laitosruokaloitakin kuin myös grillikioskeja, kahviloita ja pikaruokaravintoloita.

Alkuperämaamerkintää koskevan asetuksen mukaan keväästä lähtien asiakkaan pitää saada kirjallisesti tieto siitä, mistä naudan, sian, vuohen, lampaan sekä siipikarjan liha on peräisin.

– Tämä on erinomainen asia eikä todellakaan aiheuta merkittävästi lisätyötä ravintoloillekaan. Ruokalistoja ei tarvitse painattaa uudelleen, vaan tiedon voi lisätä väliin esimerkiksi päivittyvällä paperilla tai sitten erillisellä lapulla pöydissä.

– Lihan alkuperähän on jo aiemminkin pitänyt olla ravintolalla itsellään tiedossa, ja nyt se vain täytyy kysymättä myös kertoa asiakkaille. Uskon, että tästä tulee enemmänkin ravintoloille keino erottautua ja panostaa kotimaiseen ruokaan ja toisaalta meistä jokainen voi sitten itse päättää, mitä lautaselleen tilaa ja haluaa, Heinonen toteaa.

Komission kriittisen suhtautumisen takia kala ei ainakaan toistaiseksi tule kuulumaan kansallisen asetuksen piiriin.

– Ihmiset haluavat tietää, mitä syövät. Ministeriön selvityksen mukaan neljä viidestä suomalaisesta piti ravintolaruuan alkuperää tärkeänä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)