Verkkouutiset

Eduskuntavaalit 2019

MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Juha Sipilä: Tämä oli vastuunkantajan rooli

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä harmittelee eduskunnasta putoavien kansanedustajien suurta määrää.

– Tosiasia on se, että moni hieno ehdokas on putoamassa eduskunnasta. He ovat tehneet erittäin hyvää työtä hankalassa tilanteessa. Jouduimme tekemään vaikeita päätöksiä, ja nyt se vastuunkanto näkyy eduskunnasta putoamisena, Sipilä sanoi kiitospuheessaan vaalivalvojaisissa.

Hän huomautti vaalituloksen olevan ”hyvin erikoinen”, sillä suurimmankin puolueen äänimäärä jää reilusti alle 20 prosentin. Millään puolueella ei ole näin ollen vahvaa mandaattia jatkon kannalta.

– Olemme menossa sellaiseen aikaan, että meillä on vähintään viisi suurta puoluetta. Tästä lähtien hallituksen muodostaminen ei ole enää hirveän helppo tehtävä, Juha Sipilä totesi.

Lue myös muut Verkkouutisten vaalianalyysit

[verkkojulkaisut tag=”ekvaalit2019″]

Antti Rinne: Odotin parempaa tulosta

– Kuka voitti tänään? Me olemme ykköspuolue, SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne huudatti kannattajia puolueensa vaalivalvojaisissa Helsingissä.

– Odotin parempaa tulosta, on sanottava reilusti, hän kuitenkin myönsi.

SDP ja perussuomalaiset kisasivat ennusteessa lähes tasapäin suurimman puolueen paikasta, kun äänistä oli laskettu noin 95 prosenttia. Tässä vaiheessa SDP oli saamassa 40 paikkaa ja perussuomalaiset 39 paikkaa. Kokoomus oli kolmantena 38 paikalla.

Antti Rinne totesi toivoneensa SDP:lle yli 20 prosentin kannatuslukuja. Hänen mukaansa puolue oli silti vaalien suuri voittaja.

– Ensimmäistä kertaa vuoden 1999 jälkeen SDP on pääministeripuolue, Rinne julisti.

SDP:n puheenjohtajan mukaan tulos ei olisi ollut mahdollinen ilman työtä oppositiossa.

– SDP johti keskustelua siitä mihin suuntaan Suomessa mennään. Olemme tulevaisuus- ja uudistuspuolue.

– Lähdetään viemään suomalaista yhteiskuntaa kohti sosiaalisesti kestävää talouskasvua. Voimme johdattaa suomen kansaa kohti parempaa tulevaisuutta, oikeudenmukaisempaa tulevaisuutta.

Antti Rinteen mukaan SDP tulisi hallitustunnustelijana esittämään kysymyksiä muille puolueille. Niiden perusteella sorvattaisiin hallituspohjaa. Rinne viittasi perussuomalaisiin todetessaan, että myös arvot ovat tässä tärkeässä roolissa.

Rinteen mukaan seuraavan hallituksen tulee puuttua erityisesti eriarvoisuuteen, ilmastonmuutokseen ja kehittää reilua työelämää.

– Tavoitteemme on palauttaa kaikkien ihmisten luottamus suomalaiseen yhteiskuntaan.

Lue myös muut Verkkouutisten vaalianalyysit

[verkkojulkaisut tag=”ekvaalit2019″]

Petteri Orpo: Me emme antaneet periksi

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo saapui puolueensa vaalivalvojaisiin Helsingissä tulosten lähes selvittyä kello 22:30.

– Täällähän on hyvä tunnelma. Hyvä, koska niin pitääkin olla! Me tulimme melkoiselta takamatkalta, Petteri Orpo sanoi puheessaan.

– Ja me olemme myös vaalivoittajia!

Kokoomukselle ennustettiin tuossa vaiheessa yhden paikan vaalivoittoa. Orpo kiitteli puolueväkeä vaalityöstä ja loppukiristä. Hänen mukaansa oli tosi tärkeää, että kokoomus oli gallupeissa niin paljon perässä ja vaalitappiota luvattiin.

– Me pystyimme sen sieltä kääntämään voitoksi.

Huipputasainen vaalitulos hänen mukaansa tarkoittaa, että hallituksen muodostaminen ei tule olemaan helppoa eikä kenelläkään niin vahvaa mandaattia kuin esimerkiksi Juha Sipilällä 2015.

– Hyvät ystävät – kokoomus lähtee vain sellaiseen hallitukseen, jossa tehdään meidän arvojemme mukaista politiikkaa, Orpo linjasi.

Hänen mukaansa puolue piti kovissa paineissa kampanjan aikana kiinni kahdesta asiasta.

– Vastuullisesta taloudenhoidosta – emme tehneet yhtään vaalibudjettia eikä löysää lupausta, vaikka kovin moni sitä meiltä varmaan odotti ja toivoi. Mutta kun vastuullisuus on meidän kivijalkamme, ja terve talous on se, minkä päälle suomalainen hyvinvointi rakentuu. Ja se toinen asia: me emme lähteneet lipsumaan arvoistamme. Me puolustamme avointa Suomea, kansainvälistä Suomea, meille ihmisarvo on jakamaton.

– Me teemme sellaista politiikkaa ja teimme kampanjan, josta voidaan olla ylpeitä. Voimme olla pystypäin, Orpo totesi.

Hänen mukaansa kokoomus pärjäsi ”hallitusvastuun painamana ja alkuvuoden haasteet takana”.

– Tämä on ollut aika iso taisto, Orpo totesi.

– Te olette mahtavia. Kokoomus on mahtava. Me emme antaneet periksi, me taisteltiin ja otettiin taisteluvoitto.

Lue myös muut Verkkouutisten vaalianalyysit

[verkkojulkaisut tag=”ekvaalit2019″]

Jussi Halla-aho: En osannut arvata tätä tulosta

– Olemme vaalivoittajia, perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho julisti kiitospuheessaan puolueensa vaalivalvojaisissa Apollossa Helsingissä.

Perussuomalaiset oli hieman ennen yhtätoista illalla Ylen ennusteessa toiseksi suurimpana puolueena 39 paikalla. SDP johti 40 paikalla ja kokoomus kolmantena 38 paikalla. Ilta-Sanomien mukaan SDP ja perussuomalaiset olivat taas tässä vaiheessa tasoissa 40 paikalla.

Halla-aho kuvasi kulunutta vaalikautta ja mielipidemittauksia erikoisiksi.

– Näistä syistä oli erittäin vaikea ennakoida tulosta ja määritellä, mihin tulostamme pitäisi verrata – viime vaaleihinko vai siihen tilanteeseen kun aloitimme uuden elämän kesällä 2017.

Jussi Halla-aho totesi, ettei hän tai kukaan muukaan osannut arvata tällaista tulosta.

Halla-aho kiitti tukijoita vaalityöstä ja yhteishengestä, jolla puolue selvisi hajoamisestaan vuonna 2017.

– Perussuomalaisten kojun löysi helposti toreilla, koska ihmiset olivat siellä.

Lue myös muut Verkkouutisten vaalianalyysit

[verkkojulkaisut tag=”ekvaalit2019″]

Näin puheenjohtajat kommentoivat vaalitulosta

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä kuvailee eduskuntavaalien tulosta selväksi tappioksi puolueelleen.

Laskeneesta paikkamäärästä huolimatta Sipilä pitää oven auki mahdolliseen hallitusyhteistyöhön.

– En ole ilmoittautumassa oppositioon. Se on selvä asia, että olemme suurin häviäjä, se pitää reilusti myöntää. Takkiin tuli, Juha Sipilä sanoi Pikkuparlamentin tulosseurannassa.

Hänen mukaansa keskusta on kärsinyt viime vuosien vaikeista päätöksistä, joiden avulla Suomen taloustilanne saatiin vakautettua.

– Kun isänmaa asetettiin edelle neljän vuoden ajan, niin puolue on kärsinyt. Työllisyys on parhaalla tasolla 30 vuoteen ja talous on saatu kuntoon. Suomen tilanne oli hurjan huono neljä vuotta sitten, se on nyt ehkä unohtunut, Sipilä pohti.

Vihreiden Pekka Haaviston mukaan tulos kertoo äänestäjien huolesta koulutuksesta, ilmastoasioista ja ympäristöstä.

– Myös kampanjatyömme on ollut tavattoman hyvää. Tämä on kaikkien aikojen suurin yksittäinen voitto vihreille, jos tulos toteutuu, Haavisto totesi.

Vasemmistoliiton Li Andersson totesi puolueensa olleen ”äänekäs ja näkyvä” hallituspolitiikan arvostelija viimeisen neljän vuoden aikana.

– Leikkaukset ovat heikentäneet monen suomalaisen arkea, minkä lisäksi näyttävä kampanjamme näkyy tuloksessa. En lähde millään ministerisalkuilla spekuloimaan, mutta kaikkien puolueiden tavoitteena on vaikuttaa hallitustyöhön, Li Andersson sanoi.

Lue myös muut Verkkouutisten vaalianalyysit

[verkkojulkaisut tag=”ekvaalit2019″]

Ilkka Kanervan mukaan hallituskuvioista tulee mielenkiintoiset

Kokoomuksen pitkän linjan poliitikko Ilkka Kanerva on nousemassa eduskuntaan jo 12. kaudelle. Hänen mukaansa äänestäjät on vakuutettava joka kerta.

– Vaaleihin lähdetään tosissaan, kun onnistuu niin hyvällä päällä ollaan, hän kommentoi tuntojaan Ylelle.

– Joka kisa on uusi, aina kyyristytään viivalle ja katsotaan miten eteenpäin mennään. Ei kannata kuvitella että vanhat ansiot ratkaisevat, hän jatkaa.

Kanervan mukaan tulevalla hallituskaudella kaksi asiaa on ylitse muiden.

– Talouspolitiikan tulee olla kestävää ja järkevää ja ulkoinen turvallisuus täytyy pitää kaikissa oloissa.

Ilkka Kanerva surkuttelee, ettei turvallisuuspolitiikasta puhuttu tarpeeksi vaalien alla.

– Elämme tällä hetkellä epävarmassa maailmassa, hän toteaa.

Vaalien tuloksesta on tulossa Kanervan mukaan historiallinen. Suurin puolue on ensimmäistä kertaa jäämässä alle 20 prosentin. SDP, perussuomalaiset ja kokoomus olivat ennusteessa kahden paikan päässä toisistaan, kun äänistä oli laskettu 85 prosenttia kello 22 jälkeen. Tasainen tulos povaa vaikeita hallitusneuvotteluja.

– Hallituskuvioista tulee erittäin mielenkiintoiset. Suurimmaksi tullaan huonoimmalla tuloksella miesmuistiin, Ilkka Kanerva sanoo.

Petteri Orpo: Kenellekään ei tule vahvaa mandaattia

Puoluejohtajia haastateltiin Ylen tv-lähetyksessä noin kello 21:45, kun Ylen ennuste vaalien tuloksesta tuli. Siinä Sdp oli saamassa 40, kokoomus 38 ja PS niin ikään 38 kansanedustajaa.

Viimeiset paikat joissain vaalipiireissä olivat kuitenkin vain jopa kymmenien äänten päässä toisistaan.

– Kyllähän tämä tiukkaa on. Kuten jo alkuillasta sanoin, niin tässä maalikameraa varmaan tarvitaan. Nyt näyttää siltä, että demarit ovat tuossa paalussa kiinni, mutta yksittäiset vaalipiirit ja niiden tulokset ratkaisevat kansanedustajan paikat, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo sanoi.

Kokoomus olisi ennusteella kiinni yhden paikan vaalivoitossa.

– Tämä tulee olemaan hyvin tasaista, Orpo huomautti laskennan loppuvaiheista.

– Hallituksen muodostaminen tulee olemaan haasteellista. Ohjelmakysymykset tulevat olemaan ratkaisevia. Kenellekään ei näytä kovin vahvaa mandaattia tulevan tuosta.

Petteri Orpolta kysyttiin mahdollisesta sinipunayhteistyöstä.

– Ohjelma ja neuvottelut ratkaisee, katsotaan millä porukalla siellä sitten ollaan.

Lue myös muut Verkkouutisten vaalianalyysit

[verkkojulkaisut tag=”ekvaalit2019″]

HS: Siniset saattavat lopettaa puolueensa

Hallituspuolue sinisten tie saattaa päättyä jo maanantaina, Helsingin Sanomat kertoo. Puolueen kannatus oli jäämässä alle prosenttiin kun äänistä oli laskettu kello 22 aikaan noin 70 prosenttia. Ylen ennusteen perusteella siniset ei ole saamassa yhtäkään kansanedustajaa eduskuntaan.

Sinisten puoluesihteeri Matti Torvisen mukaan puolueen kohtalosta päätetään jo maanantaina.

– Kansa on antanut tuomionsa. Jos sen mielestä perussuomalaisten hajoaminen oli virhe, pitää harkita puolueesta luopumista, Torvinen sanoi.

Ylen mukaan työministeri Jari Lindström kertoo olevansa yhä ehdolla europarlamenttivaaleissa. Puolueen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo ei ota kantaa siihen, mitä puolueelle nyt tapahtuu,

– Mitään lakkauttamispäätöstä ei ole tehty, hän sanoo Ylen mukaan.

Lue myös muut Verkkouutisten vaalianalyysit

[verkkojulkaisut tag=”ekvaalit2019″]

Ylen ennuste: SDP 40 paikkaa, PS 39, kokoomus 38

Ylen ensimmäisen ennusteen mukainen vaalitulos olisi SDP 17,7 %, perussuomalaiset 17,2 %, kokoomus 17,2 %, keskusta 13,8 %, vihreät 12,0 %, vasemmistoliitto 8,2 %, RKP 4,5 % ja kristillisdemokraatit 3,8 %.

Paikkajakauma kello 23 aikaan ennusteessa olisi (suluissa muutos vaaleihin 2015):

SDP 40 (+6)
PS 39 (+1)
Kokoomus 38 (+1)
Keskusta 30 (-19)
Vihr 23 (+8)
Vas 15 (+3)
RKP 9 (–)
KD 5 (–)
Sin 0
Muut 2 (+1)

Vaalien äänestysprosentti on 72,0. Viime eduskuntavaaleissa äänestysprosentti oli 70,1.

Lue myös muut Verkkouutisten vaalianalyysit

[verkkojulkaisut tag=”ekvaalit2019″]

”Ensimmäistä kertaa suurin puolue alle 20 prosentissa”

Eduskunnan jättänyt keskustan veteraanipoliitikko Seppo Kääriäinen huomautti Ylen vaalistudiossa eduskuntavaalien tuloksen olevan jo nyt historiallinen.

– Neljän suurimman erot ovat aika pieniä. Ensimmäistä kertaa suurin puolue jää alle 20 prosentin, Kääriäinen sanoo.

Tähän mennessä matalin suurimman puolueen kannatus on ollut kokoomuksella vuoden 2011 eduskuntavaaleissa. Tuolloin puolue sai 20,4 prosenttia äänistä.

Vaalitulosta kommentoi myös SDP:n pitkän linjan poliitikko Eero Heinäluoma. SDP:n kannatus oli 18,5 prosentin tienoilla, kun äänistä oli kello 21.30 laskettu noin 60 prosenttia. Tulos on ollut odotettua heikompi.

– Jos sdp pysyy ykkösenä, on tietty tyytyväisyys vaikka numerot jäisivätkin odotettua alemmas, Heinäluoma sanoo.

Hänen mukaansa näissä vaaleissa ”muutos näkyy kaikkialla”.

–  Pitää lähteä hakemaan toisenlaista politiikkaa kuin mitä tässä on tehty.

Lue myös muut Verkkouutisten vaalianalyysit

[verkkojulkaisut tag=”ekvaalit2019″]

”Pääministerivaali on täysin auki”

Sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) on ennakkoäänten perusteella taistelemassa Elina Lepomäen kanssa Uudenmaan kokoomuslaisten äänikuninkuudesta. Uudellamaalla vasta puolet ennakkoäänistä on laskematta.

– Vaikea sisäministerin salkku, sitä vasten tulos on hyvä. Uudellamaalla kuitenkin näyttää, että meillä näkemykset ovat tässä aika maltillisia.

Mykkänen iloitsee, että vaalipiiristä monet nuoret näyttävät menestyvän hyvin.

Hänen mukaansa ilta on vasta alussa, mitä tulee ykköspuolueen taisteluun.

– Pääministerivaali on täysin auki, Mykkänen huomauttaa.

Lue myös muut Verkkouutisten vaalianalyysit

[verkkojulkaisut tag=”ekvaalit2019″]

Jussi Halla-aho: Äänimäärä paranee illan mittaan

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho kertoo pitävänsä ennakkoäänten tulosta hyvänä ja mielipidemittausten mukaisena.

– Uskon, että tulos tulee vielä parantumaan illan mittaan. Kuten olen aiemmin sanonut, olemme avoimia yhteistyöhön kaikkien kanssa, mutta emme mihin hintaan hyvänsä, Jussi Halla-aho sanoi Pikkuparlamentin tulosseurannassa.

Hän huomauttaa puolueensa kannatuksen lähes kaksinkertaistuneen alle puolessa vuodessa.

– On huikeaa ajatella, mikä tilanne oli vielä neljä kuukautta sitten, Jussi Halla-aho sanoi.

– Minimitavoitteenamme oli, että puolueen edustajamäärä kasvaisi nykyisestä. Pidemmällä tähtäimellä pyrimme olemaan suurin puolue, Halla-aho jatkoi.

Lue myös muut Verkkouutisten vaalianalyysit

[verkkojulkaisut tag=”ekvaalit2019″]

Tässä ovat vaalipiirien ääniharavat

Äänistä oli laskettu klo 20.50 noin 44 prosenttia. Verkkouutiset keräsi alle tässä vaiheessa eniten ääniä vaalipiireittäin keränneet ehdokkaat. Etenkin Etelä-Suomen edustajien kohdalla pottien voi odottaa nousevan vielä entisestään laskentatilanteesta johtuen. Myös ennakkoääniä oli vielä tässä vaiheessa laskematta runsaasti etenkin Uudellamaalla.

Ehdokkaiden äänisaaliita pääsee tarkastelemaan tämän linkin takaa löytyvästä Verkkouutisten reaaliaikaisesta seurannasta. Seuranta päivittyy ääntenlaskennan edetessä.

Eniten ääniä keränneet ehdokkaat äänimäärineen vaalipiireittäin:

Helsinki

Jussi Halla-aho (ps.) 9[nbsp]902

Uusimaa

Elina Lepomäki (kok.) 4[nbsp]746

Varsinais-Suomi

Li Andersson (vas.) 11[nbsp]539

Satakunta

Kristiina Salonen (sd.) 6[nbsp]530

Ahvenanmaa

Mats Löfström (få.) 6[nbsp]189

Häme

Ville Skinnari (sd.) 4[nbsp]314

Pirkanmaa

Sanna Marin (sd.) 11[nbsp]116

Kaakkois-Suomi

Antti Häkkänen (kok.) 12[nbsp]063

Savo-Karjala

Sari Essayah (kd.) 7[nbsp]370

Vaasa

Anna-Maja Henriksson (r.) 6[nbsp]853

Keski-Suomi

Riitta Mäkinen (sd.) 4[nbsp]122

Oulu

Juha Sipilä (kesk.) 6[nbsp]511

Lappi

Katri Kulmuni (kesk.) 5[nbsp]511

 

Antti Rinne: Tulossa tiukka kamppailu

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne uskoo puolueensa äänimäärän riittävän ennakkoäänten perusteella ykköspaikkaan eduskuntavaaleissa.

– Aika näyttää, tilanne on jännittävä, Antti Rinne sanoi puolueensa vaalivalvojaisissa.

Hän kuvaili SDP:tä uudistus- ja tulevaisuusliikkeeksi, joka on valmis kantamaan hallitusvastuuta.

– Haluan, että Suomi ja suomalainen yhteiskunta rakentuvat luottamuksen ja yhteistyön varaan. Tämä on ollut meille ominaista sotien jälkeen, ja SDP on valmis johtamaan, Antti Rinne sanoi.

Hän painotti Pikkuparlamentin tulosseurannassa tulosten muuttuvan vielä illan mittaan.

– Vaikuttaa siltä, että kamppailu käydään meidän ja kokoomuksen välillä. Mielenkiintoinen tilanne, Rinne pohti.

Lue myös muut Verkkouutisten vaalianalyysit

[verkkojulkaisut tag=”ekvaalit2019″]

Elina Lepomäki: Tästä kokoomuksen nousu johtuu

Uudeltamaalta suuren ennakkoäänimäärän kahminut kokoomuksen kansanedustaja Elina Lepomäki sanoo olevansa varma siitä, mikä puolueen mahdollisen yllätysmenestyksen takana on.

– Viimeisen viikon aikana erityisesti, mutta oikeastaan ennakkoäänestyksenkin alkamisesta alkaen, ihmiset ovat ymmärtäneet sen, että tässä oikeasti valitaan linjaa. Lähdetäänkö nostamaan veroja vai laskemaan veroja, Elina Lepomäki sanoi kello 20:30 aikaan.

– Noudatetaanko systemaattista johdonmukaista talouspolitiikkaa vai ei? Tämä lopulta meni polarisaatiotilanteeseen, jota alkuvuonna vielä ei ollut.

– Se ei gallupeissakaan näkyyt. Mutta tuolla toreilla se tuli vastaan: ihmiset ymmärsivät, että nyt pitää äänestää vastuullinen pääministeri Suomelle, Lepomäki analysoi.

– Näyttää ihan hyvältä, hän tuumasi ääntenlaskennan tilanteesta.

Lue myös muut Verkkouutisten vaalianalyysit

[verkkojulkaisut tag=”ekvaalit2019″]

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Verkkouutisissa mainostamalla tavoitat

100 000 suomalaista päivässä

Meiltä on pyydetty tehokasta, pienille budjeteille sopivaa mainosratkaisua. Niinpä teimme sellaisen, katselet sitä parhaillaan. Tarvitset vain hyvän idean, kuvan, otsikon ja 280 euroa.

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)