Suomen mielestä Salisburyn isku on vakava uhka koko Euroopan turvallisuudelle. LEHTIKUVA / SARI GUSTAFSSON

Suomi karkottaa Venäjän diplomaatin myrkkyiskun vuoksi

Karkotus toteutetaan samanaikaisesti muiden Euroopan unionin jäsenmaiden vastaavien toimien kanssa.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta ovat käsittelleet tänään kokouksessaan Salisburyssa, Britanniassa maaliskuun alussa tehtyä hermomyrkkyiskua.

Tasavallan presidentti ja valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta linjasivat, että Suomi karkottaa yhden Venäjän suurlähetystössä diplomaattistatuksella toimivan henkilön maasta. Ulkoministeriö ilmoittaa asiasta Venäjän suurlähettiläälle.

Toimenpide suoritetaan samanaikaisesti muiden Euroopan unionin jäsenmaiden vastaavien toimien kanssa. Karkotuspäätökset kuuluvat kansalliseen päätösvaltaan, ja kukin jäsenmaa toimii oman tilannearvionsa mukaan.

Suomi tuomitsi kemiallisella aseella tehdyn iskun tuoreeltaan ja ilmaisi vankan tukensa Britannialle muiden EU-maiden tavoin. Suomen mielestä Salisburyn isku on vakava uhka koko Euroopan turvallisuudelle, minkä vuoksi Suomi pitää tärkeänä, että asiassa ryhdytään asianmukaisiin toimiin sekä EU:n puitteissa että kahdenvälisesti.

Eurooppa-neuvosto tuomitsi kokouksessaan viime viikolla erittäin jyrkästi Salisburyn iskun ja oli yhtä mieltä Britannian arviosta, jonka mukaan on hyvin todennäköistä, että Venäjän federaatio on vastuussa iskusta ja että uskottavaa vaihtoehtoista selitystä ei ole. Eurooppa-neuvosto korosti päätelmissään tarvetta vahvistaa EU:n ja jäsenmaiden toimintakykyä liittyen hybridi- ja kyberuhkiin, vastatiedusteluun sekä kemiallisten, biologisten, radiologisten ja ydinuhkien torjuntaan.

Eurooppa-neuvoston yhteydessä aloitettiin keskustelut unionimaiden mahdollisimman yhtenäisen toiminnan tarpeesta ja yhteydenpito on jatkunut viikonlopun ajan.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt