Suomessakin pidätetty romanialainen brittilehdelle: ”Etunne ovat kuin löytäisi säkin rahaa”

Lähes satapäisen Britanniassa asuvan romanisuvun mies kertoo elämästään ”kuin taivaassa” sosiaaliavun turvin.

Brittejä koetteleva keskustelu romanialaisista maahanmuuttajista sai kierroksia viikolla. EU:n sosiaaliasioista vastaava komissaari Laszlo Andor sanoi, että ”etuturismi on myytti”.

Daily Mailissa on nyt haastateltu Romanian romani Rudi Ionia, 28, joka on toista mieltä. Hän on muuttanut Nottinghamiin etujen takia. Kaupungissa oli jo aiemmin 25 hänen serkkuaan, joilla kaikilla on 3-4 lasta.

Rudi Ionin mukaan ”sosiaalietujenne systeemi on hullu – sanoisin itse asiassa että se on sairas”.

”Totta kai romanialaiset asettuvat Britanniaan jos he saavat tällaista rahaa. Se on kuin kävelisi kadulla ja näkisi pudonneen säkin täynnä rahaa, nostaisi sen ylös eikä kertoisi kenellekään mitään”, hän sanoo Daily Mailissa.

Ion toteaa koettaneensa ennen Britanniaa onneaan kahdeksassa Euroopan unionin maassa taskuvarkaana ja varkaana.

Hän kertoo tulleensa pidätetyksi myös Suomessa. Itävallan vankilan hän mainitsee rankaksi.

Salaisuutena

Ranskassa ja Saksassa Rudi Ionilla oli tapana seistä yleisöpuhelimessa ja pyytää seuraavalta jonottajalta kolikkoa. Kun jonottaja kaivoi lompakkoaan, kysyjä nappasi sen ja juoksi.

”Mutta enää en tee pahoja asioita, koska en ole köyhä ja elän sosiaalietujenne avulla”, hän toteaa.

Nottinghamissa hän kertoo saaneensa oppia etujen hakemiseen ja tuoneensa pian sen jälkeen perheensä maahan.

Häntä ei ole koskaan kehotettu hakemaan työtä. Joka viikko hänen tililleen tulee yhteiskunnalta 300 puntaa, joten ”miksi haluaisin pomon”. Lapsista tulee päälle 170 puntaa. Mercedeksellä ajava Ion sanoo heidän ”tulleen taivaaseen”.

Rudi Ion on ilmoittanut viranomaisille työllistävänsä itse itsensä. Hän saa pieniä tuloja myymällä jätemetallia ja sisustamalla,. Vähäiset tulot antavat myös verohelpotuksia. Samalla hän voi nostaa sosiaaliturvaa, saada ilmaisen terveydenhuollon ja koulutukset perheelleen.

EU:n rajoitukset poistuivat vuoden alusta. Sen myötä etuja voi nostaa kuka tahansa Romaniasta tai Bulgariasta tuleva kolmen kuukauden kuluttua saapumisestaan – osa-aikatyötä ei tarvita.

Ionilla on yhä talo Bukarestissa, jossa hän käy lomillaan. Hänen mukaansa todellinen tulovirta Britanniaan nähdään vasta keväällä.

Hänen mukaansa poliitikkojen strategia on sanoa, että Britanniaan tulee vain vähän romanialaisia. ”He eivät uskalla laskea numeroita. Heidän pitää antaa asian pysyä salaisuutena”.

Ionin mukaan kaikki kuusi hänen sukunsa muuta aikuista saavat sosiaalietuja. Seitsemäs on juuri tullut maahan.

”Tietysti me haluamme olla täällä. Lähden vasta kun maanne alkaa upota ihmisten painosta, joka tapahtuu jonain päivänä”.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt