Verkkouutiset

Suomalaisten pankkitileillä seisoo 87 miljardia euroa – ”Talous on mörkö”

Talousguru-kisan voittajan mukaan Suomi on vaarassa ajautua talouspopulismin ja ylivelkaantumisen tielle.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Lukiolaisten tämänvuotisen Talousguru-kisan voittajan Tuukka Tuomikosken mukaan taloustaitojen puute näkyy siinä tavassa, jolla suomalaiset suhtautuvat pääomaan.

– Nykyinen tilanne ei ole suomalaisten kannalta edullinen. Mieluisin säästämisen muoto ei ole sitä ollenkaan. Meillä suomalaisilla on pankkitileillämme yli 87 miljardia euroa rahaa, joka odottaa mahdollisuutta palvella yhteiskuntaamme, Tuomikoski kirjoittaa Finanssialan julkaisussa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

– Tämä ei voi jatkua. Tätä rahamäärää on saatava vapautettua kansantalouden kiertokulkuun, yrityksille investoinneiksi, lainarahaksi ja suomalaiseksi työksi. Kansankapitalismin aika on nyt.

Tuomikosken mukaan talousopetuksen tasoa olisi kiireellisesti kohennettava, jottei Suomi ajaudu pikavippien, talouspopulismin ja ylivelkaantumisen tielle. Kansan tulisi tuntea ne perusperiaatteet, joiden pohjalta poliittiset päättäjät tekevät heidän elämäänsä vaikuttavia päätöksiä.

– Vaikeina aikoina on tehtävä vaikeita päätöksiä, mutta niiden tekemisestä tulee helpompaa mitä paremmin kansa ymmärtää niiden tarvetta. Pahimmassa tapauksessa talouspopulistin yksinkertaiset ratkaisut monimutkaisiin ongelmiin uppoavat liian helposti talousosaamisen puutteesta kärsivään kansaan. Tällainen tilanne on nähty jo Italiassa.

Tuomikosken mukaan ilmiöllä on juurensa suomalaisessa kulttuurissa.

– Ihmisten mielissä talous on mörkö. Pörssi-indeksit, P/E-luvut ja kolmannen kvartaalin tulosjulkistukset kuulostavat pelottavilta käsitteiltä. Ihmiset luulevat, etteivät he kykene niitä koskaan ymmärtämään. Sijoittaminen halutaan jättää monitoriensa edessä istuville Helsingin herroille.

– Ongelmaa ei helpota se, että sillä puolella ikäluokasta, joka valitsee ammattikoulun, taloudellinen sivistäminen jää pitkälti lapsen kenkiin. Peruskoulun yhteiskuntaopin tunnit olisivat otollinen hetki opettaa oman taloudenhoidon perusperiaatteet ja säästämisen ja sijoittamisen merkityksen.

– Liian usein meitä nuoria opettavat aikuiset, jotka eivät itse ole sijoittaneet, ja joiden pankkitileillä lojuva raha on osana sitä 87 miljardin euron kokoista ongelmaa, Tuomikoski toteaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)