Verkkouutiset

Solubiologian professori Kalervo Väänänen. LEHTIKUVA/VESA MOILANEN

Suomalainen koronasumute sai patentin USA:ssa

Therapeutica Borealisin koronalääkkeelle on myönnetty USA.n patenttitoimisto USPTO:n patentti.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– Lopullinen hyväksyntä on meille tärkeä virstanpylväs. Seuraava tavoitteemme on löytää yhteistyökumppaniksi vakiintunut, kansainvälinen lääkealan toimija, jonka resurssit mahdollistaisivat lääkkeen saamisen markkinoille, sanoo yksi lääkkeen keksijöistä ja Therapeutica Borealis Oy:n perustajista, professori Kalervo Väänänen.

Lääkkeen muut keksijät sekä Therapeutica Borealiksen perustajat ovat dosentti Lauri Kangas ja psykologi Matti Rihko.

Keksinnön ideana on nenäsumute, joka vaikuttaa kolmella tavalla nenän limakalvojen solujen toimintaan ehkäisten ja heikentäen viruksen kykyä tunkeutua elimistöön ja monistua. Näin voidaan ennaltaehkäistä sairastumista ja pienentää riskiä sairastua vakavasti.

– Pandemian taltuttaminen vaatii luultavasti rokotteen lisäksi ennaltaehkäisevän tai taudin varhaisessa vaiheessa vaikuttavan lääkkeen. Keksintö auttaa lisäksi erityisesti tilanteessa, jossa rokotekattavuus uhkaa jäädä laumasuojaa ajatellen liian matalaksi, Väänänen kertoo tiedotteessa.

Uudessa lääkkeessä käytettävät vaikuttavat aineet (aprotiniini, hydroksiklorokiini ja ivermektiini) ovat tunnettuja ja laajalti käytössä olevia lääkkeitä, mutta tässä keksinnössä niitä käytetään uudella tavalla ja kohdennetusti ylähengitysteiden limakalvolla.

Kohdennettuna tarvittava lääkemäärä voidaan pitää alhaisempana, mikä tekee hoidosta turvallisemman ja tehokkaamman.

Patentin saaneen keksinnön tieteellinen perusta on estää viruksen monistumista ylähengitysteiden limakalvolla kolmella eri tavalla.

Proteaasi-inhibiittoreiden avulla estetään viruksen tarttuminen solun pintaan ja pääsy nenän limakalvoa verhoaviin soluihin. Solunsisäisten happamien tilojen neutraloinnilla voidaan estää niin viruksen pääsyä ulos endosomeista kuin virusproteiinien muokkausta valmiiseen muotoon solun Golgin laitteessakin.

Uusi lääke on kehitetty vaikuttamaan solujen toimintaan kolmella eri tavalla, joten se tehoaa todennäköisesti myös SARS-CoV-2:n eri mutaatioihin sekä muihin vaipallisiin viruksiin, jotka tarttuvat ihmiseen nenän limakalvojen kautta.

Kaikki patentin piiriin kuuluvat lääkemolekyylit on hyväksytty muiden sairauksien hoitoon, mutta systeemisesti käytettyinä eli potilaiden nieleminä pillereinä tai infuusioina lääkeainemäärät ovat korkeita ja saattavat aiheuttaa haittoja.

Väänäsen mukaan paikalliskäytössä, esimerkiksi nenäsumutteena, keksinnössä kuvattujen vaikuttavien aineiden pitoisuudet koko elimistössä jäävät hyvin alhaisiksi, mutta riittäviksi paikallisesti estämään viruksen kulkua ja monistumista, tehden lääkkeestä turvallisemman ja tehokkaamman.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)