Äänestyspiste Floridassa vuoden 2016 presidentinvaaleissa. Kuva: CBS News / Youtube

Senaattorit varoittavat: Venäjä on murtautunut USA:n vaalijärjestelmiin

Väitteiden mukaan hakkerit voivat halutessaan muokata äänestäjien rekisteritietoja.

Floridan senaattorit väittävät venäläisten tunkeutuneen osavaltion digitaalisiin äänestysjärjestelmiin. Heidän mukaansa murto mahdollistaa äänestysdokumenttien poistamisen marraskuussa pidettävien kongressin välivaalien yhteydessä, jos asiaan ei puututa.

Demokraattien Bill Nelson ja republikaanien Marco Rubio kertoivat asiasta Tampa Bay Times -lehdelle.

Senaattorit kertovat tiedusteluvaliokunnan puheenjohtajan pyytäneen heitä välittämään tiedon hakkerien toiminnasta osavaltion vaalivirkailijoille.

Osavaltion vaaleista vastaava organisaatio ilmoitti, ettei se ole toistaiseksi saanut minkäänlaisia lisätietoja senaattoreilta tai liittovaltiolta. Yhdysvaltain sisäisen turvallisuuden virasto kiistää, että maan vaalijärjestelmiä olisi saatu murrettua.

– Uhka on todellinen, joten kaikkien vaaleista vastaavien viranomaisten tulee korjata haavoittuvuudet järjestelmissämme, Nelson sanoi.

– Nyt ei ole aikaa pelleillä. Tämän vuoksi molempien puolueiden edustajat ovat olleet yhteydessä Floridan vaalivirkailijoihin.

Demokraattisenaattorin mukaan äänestäjälistoihin liittyvät epäselvyydet voisivat aiheuttaa kaaosta marraskuussa pidettävien vaalien yhteydessä.

– Juuri sitä Venäjä haluaa, Nelson toteaa.

Yhdysvaltain tiedusteluviranomaisten mukaan Venäjään sidoksissa olevat hakkerit pyrkivät vaikuttamaan vuoden 2016 presidentinvaaleihin. Varsinaisista murroista tietojärjestelmiin ei ole löytynyt todisteita.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt