SDP:n varapuheenjohtaja Sanna Marin. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

SDP:n Sanna Marin esittää kestävän kehityksen veroa

Sosiaalidemokraattien esityksessä kestävän kehityksen mukaiselle maataloudelle annettaisiin veronalennuksia.

SDP:n varapuheenjohtaja Sanna Marin ehdottaa kestävän kehityksen arvonlisäveroa ratkaisuksi Itämeren rehevöitymisongelmaan.

Marin toteaa tiedotteessa, että Itämeren kuormitus ei vähene, jos siirtymää kohti huomattavasti kasvipainoitteisempaa ruokavaliota ei aloiteta nopeasti.

– Lähes puolet suomalaisten Itämerelle aiheuttamasta kuormituksesta johtuu lihan ja maidon tuotannosta. Jos haluamme vähentää kuormitustamme Itämereen, on meidän välttämätöntä siirtyä nopeasti kestävämpään ruuan kulutukseen ja tuotantoon, Marin sanoo tiedotteessa.

SDP esittää vero-ohjelmassaan, että kasviperäistä ruokaa verotettaisi kevyemmin kuin esimerkiksi ympäristöä eniten kuormittavaa naudanlihaa.

Ruoantuotannolla on Itämeren rehevöitymisen lisäksi Marinin mukaan merkittäviä vaikutuksia ilmaston lämpenemiseen.

– Tarvitsemme välineitä, joilla maataloutta ohjataan ilmaston ja ympäristön kannalta kestävämpään suuntaan, kansanedustaja toteaa.

Varsinaisten lopputuotteiden lisäksi Marinin mukaan olisi tärkeää ottaa huomioon tuotantomuodot. Luomutuotanto, monipuolinen viljelykierto ja peltojen ympärivuotinen kasvipeitteisyys voisivat kansanedustajan mukaan alentaa arvonlisäveroa.

– Sertifioidut kestävät tuotantomuodot voisivat olla alemman veron piirissä. Näin ohjattaisiin ruuan kulutusta ja tuotantoa kestävämmäksi.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt