Verkkouutiset

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg ja tasavallan presidentti Sauli Niinistö tiedotustilaisuudessa. LEHTIKUVA/VESA MOILANEN

Sauli Niinistö: Suurvaltojen välinen luottamuspula herättää huolta

Tasavallan presidentti keskusteli uusista turvallisuushaasteista Naton pääsihteerin kanssa Helsingissä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg ovat keskustelleet turvallisuuspolitiikasta osana Pohjois-Atlantin neuvoston kaksipäiväistä vierailua Helsingissä.

Sauli Niinistö kertoo nostaneensa esiin tekoälyn ja lennokkien kaltaisen uuden teknologian synnyttämät ongelmat. Hänen mukaansa kyseisiä elementtejä on usein hyvin vaikea jäljittää, päinvastoin kuin perinteistä sotilasteknologiaa.

– Tarvitsemme pikaisesti ainakin jonkinlaista luottamusta suurvaltojen välille, missä onnistuttiin myös kylmän sodan aikana, Sauli Niinistö sanoi tiedotustilaisuudessa.

Presidentti ilmaisi huolensa arvioista, joiden mukaan Naton dialogi Venäjän ja Kiinan suuntaan olisi heikentynyt aiempaan nähden. Hän painotti, että tärkein tavoite on rauhan rakentaminen.

– Meidän pitäisi vahvistaa ja rakentaa olosuhteita, joissa dialogi Venäjän ja Kiinan suhteen olisi nykyistä avoimempi. Tämäkin on luottamuksen osa-alue, jonka suhteen teemme työtä samaan suuntaan.

Suomen kansallista puolustusta arvostetaan

Jens Stoltenberg sanoi Naton ja Suomen jakavan samat arvot ja turvallisuushaasteet Itämerellä ja esimerkiksi arktisella alueella. Turvallisuutta on lisätty Naton läsnäololla Baltian maissa ja ilmavalvonnan tehostamisella.

Pääsihteerin mukaan Suomi on yksi Naton läheisimpiä kumppanimaita.

– Nato arvostaa Suomen vahvaa itsenäistä turvallisuuspolitiikkaa. Yhteistyön tiivistäminen on sekä Suomen että Naton etu, Jens Stoltenberg totesi.

Liittouma valmistelee parhaillaan uutta Kiina-strategiaa, joka on määrä julkistaa ensi vuoden puolella. Taustalla ovat maailman voimatasapainon muuttuminen ja Kiinan lisääntyneet panostukset omiin asevoimiinsa.

– Kiina ei jaa arvojamme, mutta se on pian maailman suurin talous. Tästä on osoituksena demokratia-aktivistien kohtelu Hongkongissa, uiguurien sorto ja uhkaavat puheet Taiwania kohtaan, Stoltenberg sanoi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)