Sari Sarkomaa. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Sari Sarkomaa: Mielenterveyden vahvistaminen osaksi työllisyystoimia

Sarkomaa korostaa etenkin terapiatakuun merkitystä.

Kansanedustaja ja kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Sari Sarkomaa kannustaa tiedotteessaan hallitusta ottamaan mielenterveyttä vahvistavat toimet osaksi työllisyystoimia.

Sarkomaan mukaan hallituksen tavoittelemaa 75 prosentin työllisyysastetta on mahdotonta saavuttaa ilman mielenterveyteen panostamista. Sarkomaa huomauttaa, että alle 30-vuotiaiden mielenterveysperusteisten työkyvyttömyyseläkkeiden määrä on kaksinkertaistunut 2000-luvulla.

– Mielenterveyden sairaudet ovat Suomessa yleisin työkyvyttömyyseläkkeelle siirtymisen ja valtava syrjäytymisen syy. Suurin kansansairautemme aiheuttaa mittavan määrän menetettyjä työtunteja, pudottaa nuoria koulutuspolulta ja estää ihmisiä tekemästä työtä sekä toteuttamasta unelmiaan, Sarkomaa kommentoi.

Sarkomaan mukaan hallituksen tulisi tehdä syksyn budjettiriihessä päätös terapiatakuun toteuttamisesta, johon sisältyisi mielenterveyden perushoidon sisällyttäminen osaksi terveyskeskuksia. Paremmalla hoidolla ja ennaltaehkäisevillä toimilla voitaisiin Sarkomaan mukaan merkittävästi vähentää mielenterveysongelmista johtuvia työpoissaoloja ja opintojen keskeyttämisiä.

– Ihminen saa apua, kun jalka on poikki, eikä häntä laiteta jonoon odottamaan. Sen sijaan, kun ihmisen mieli särkyy, joutuu moni odottamaan kuukausikaupalla eikä siltikään aina saa apua, Sarkomaa toteaa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt