Sanna Marin saapuu hallituksen neuvotteluihin Säätytalolle. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Sanna Marin: Kiristyksiä luvassa lähiviikkoina

Toivottavasti emme nyt mokaa, sanoo pääministeri.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoo, että koronatoimia joudutaan todennäköisesti kiristämään. Hänen mukaansa Suomi voi nopeasti ajautua tilanteeseen, jossa siirrytään tasolle kaksi. Se merkitsee, että koko maassa käyttöön viruksen leviämisvaiheen rajoitustoimet.

– Kun katsoo tartuntalukuja, olemme nopeasti siinä tilanteessa, että koko maassa otetaan voimakkaammat toimet käyttöön, jos ei ensi viikolla, niin muutaman viikon sisällä. Nykyisillä rajoituksilla tuskin mennään kovin pitkään vaan kiristyksiä tullaan tekemään, Marin sanoi keskiviikkona Säätytalolla ennen hallituksen neuvotteluita.

Helsinki ja muut pääkaupungit kunnat ilmoittivat aiemmin keskiviikkona, että ne päinvastoin keventävät rajoitustoimia ja avaavat lasten ja nuorten harrastusmahdollisuuksia.

Marin sanoo, ettei ole vielä tutustunut pääkaupunkiseudun päätöksiin. Hän kuitenkin antaa ymmärtää, että ne hänen mielestään toimivat vastoin maan hallituksen linjauksia.

– Hallitus on vedonnut, ettei eikä rajoituksista luovuttaisi. En näe oikea-aikaisena sitä että lähtisimme keskustelemaan rajoitusten höllentämisestä.

Marinin mielestä Suomi on onnistunut torjumaan viruksen leviämistä tehokkaasti sillä, että rajoitustoimiin on ryhdytty jo ennen kuin tilanne pääsee pahaksi.

– Tähän asti olemme siinä onnistuneet. Toivottavasti emme nyt mokaa ja löysennä liian aikaisin toimenpiteitä, jolloin muuntovirus pääsisi leviämään.

Keskustan puheenjohtaja, tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko suhtautuu ymmärtäväisemmin pääkaupunkiseudun päätöksiin avata harrastusmahdollisuuksia. Hän sanoo, että lapset tarvitsevat virikkeellistä toimintaa.

– On syytä tarkkailla, miten avaaminen pääkaupunkiseudulla kehittyy. Vain sellaiset rajoitukset, joita noudatetaan, vain niillä on merkitystä.

Marin sanoo kokevansa huolta siitä, että viruksen tarttuvampi versio pääsee leviämään maassamme ja että uusia virusvariantteja syntyy koko ajan. Tosin tilanne luultavasti paranee kesällä samaan tapaan kuin viime vuonna tapahtui, ja lisäksi rokotteita annetaan koko ajan, hän sanoo.

– Tästä näkökulmasta etenemme kohti parempia aikoja, mutta aika paljon on vielä tummia pilviä yllä.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt