Verkkouutiset

Peräänkuulutan EU:n Venäjä-politiikalta omista eduistamme lähtevää aloitteellisuutta, sanoo Sanna Marin. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Sanna Marin haluaa vahvistaa EU-puolustusta

Pääministerin mielestä unioni tarvitsee parempaa toimintakykyä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Pääministeri Sanna Marin (sd.) kaipaa EU:lta parempaa toimintakykyä, jotta eurooppalaisia etuja voidaan valvoa paremmin. Hän puhuu ”strategisesta autonomiasta”, joka tarkoittaa kykyä tehdä päätöksiä ja viedä ne läpi tarvittaessa yksin. Tätä on vahvistettava useilla alueilla, kuten taloudessa, sisämarkkinoilla ja teknologisessa osaamisessa, mutta myös puolustuksessa.

– Kehittäessämme Eurooppaa kyvykkäämmäksi on meidän tiivistettävä myös Euroopan turvallisuus- ja puolustusyhteistyötä. Meillä tulee olla riittävä kyky toimia silloin, kun se on tarpeen, Marin sanoi tiistaina suurlähettiläskokouksessa.

Marin peräänkuuluttaa unionilta yhtenäisyyttä.

– Euroopan unionin on esiinnyttävä yhtenäisenä ulospäin silloinkin, kun jäsenvaltiot eivät ole sisäisesti kaikesta täysin yksimielisiä. Unioni ei saa lamaantua tai joutua suurvaltapolitiikan pelikentäksi.

Unionin yhtenäisyyttä ja toimintakykyä testataan lähialueilla, joilla sijaitsee Marinin mukaan epävakauden lähteitä. Yksi näistä alueista on Valko-Venäjä, jolle EU on asettanut pakotteita. Hän sanoo, että tulevina kuukausina nähdään, miten pakoteet vaikuttavat maan johtoon.

– EU on vastannut koordinoidusti Valko-Venäjän hallinnon yrityksiin hyödyntää muuttoliikkeitä EU:n painostamiseen. Frontexin rajavartiotehtävä kyettiin käynnistämään ripeästi Liettuan rajalla, myös suomalaisvoimin.

Marin sanoo, että Suomen turvallisuusympäristö on muuttunut siitä lähtien kun Venäjä laittomasti miehitti Ukrainalle kuuluvan Krimin niemimaan.

– Emme tunnusta Krimin liittämistä Venäjään.

Hän sanoo, että Itä-Ukrainan konfliktia ei ole ratkaistu, vaan Minskin sopimukset odottavat edelleen toimeenpanoaan. Ratkaisun avaimet ovat Venäjän käsissä, hän sanoo.

– Tuemme tänään itsenäisyyttään viettävän Ukrainan suvereniteettia ja alueellista koskemattomuutta.

Marin sanoo myös pitävänsä tärkeänä, että keskusteluyhteys Venäjään säilyy, vaikka näkemyserot olisivat vakavia.

– Suomi on pitänyt esillä ihmisoikeuksiin ja demokratiaan liittyviä kysymyksiä, kun tälle on ollut aihetta. Euroopan unioni – myös Suomi – tuomitsi Aleksei Navalnyin myrkytyksen ja hänelle asetetun vankeustuomion, ja olemme vaatineet hänen vapauttamistaan. Navalnyin myrkytys ja vangitseminen ovat johtaneet EU:n uusiin pakotteisiin.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)