Verkkouutiset

Sanna Lauslahti esittää taiteilija-allianssia helpotukseksi taidealojen toimeentulo-ongelmiin

Allianssimalli voitaisiin kopioida suoraan Ruotsista.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Taiteen ja luovien alojen työt ovat kansanedustaja Sanna Lauslahden (kok) mukaan viime vuosina pirstaloituneet pätkiksi ja vakituiset työsuhteet ovat vähentyneet entisestään. Tämä on johtanut siihen, että alan työttömyys on kasvanut. Koveneva kilpailu työmahdollisuuksista ja muutokset sopimuskäytännöissä uhkaavat laskea entistä enemmän taiteilijoiden jo matalaa palkkatasoa.

– Taiteilijoille, kuten esimerkiksi näyttelijöille, tanssijoille ja ohjaajille, on syytä löytää uudenlainen ratkaisu nykyisen pirstaleisen toimeentulon sijaan. Jatkuva työttömyysturvan hakeminen ei ole kenenkään etu, toteaa Lauslahti tiedotteessa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Lauslahti esitti allianssimallin käyttöönotosta kirjallisen kysymyksen kulttuuriministeri Sampo Terholle. Ministeri Terho vastasi, että vuosina 2017-2018 on tarkoitus laatia suuntaviivat taide- ja taiteilijapolitiikan kehittämiseksi ja arvioida tarve eri taiteenaloja koskeville kehittämistoimille. Tässä yhteydessä on mahdollisuus tarkastella myös taiteilija-allianssimallin soveltumista Suomeen.

Lauslahti kertoo olevansa tyytyväinen Terhon myönteiseen suhtautumiseen.

– Kaikkea ei tarvitse myöskään keksiä itse, vaan malli voidaan soveltuvin osin kopioida Ruotsista.

Allianssi on ollut Lauslahden mukaan Ruotsissa käytössä jo vuosia. Se tarkoittaa rajattua, tietyt ehdot täyttävien alalla työskentelevien freelancer-taiteilijoiden palkkausjärjestelmää siihen erikseen luodun organisaation kautta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)