Etenkin nuoret ovat lisänneet säästämistä. LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO

Näin eläkkeelle kannattaa säästää: Kaksi eri tapaa, valtava ero

Osakkeista kannattaisi pitää kiinni myös eläkkeellä.

Monen suomalaisen varat eivät riittäisi satavuotiaana edes minimibudjettiin, pankki- ja vakuutuspalveluyhtiö Lähitapiola selvittää katsauksessaan.

Kyselyn mukaan kolme viidestä suomalaisesta sanoo varautuneensa eläkeikään taloudellisesti. Rahaa säästetään eri tavoin, mutta tyypillinen säästökohde on tili tai rahasto.

Tämä ei kuitenkaan riitä takaamaan varojen säilymistä edes säästäjän 90 vuoden ikään asti, mikäli säästöjä ei työuran aikana ole kertynyt tarpeeksi. 100 000 euron säästöillä tulojen arvioidaan riittävän kohtuullisellakin kulutuksella vain 20 vuodeksi, eli noin 85-vuotiaaksi.

Kahden prosentin vuotuista tuottoa tarjoavaan korkosijoitukseen sijoitettuna säästöt riittävät lähes 90-vuotiaaksi. Jos elää yli satavuotiaaksi, säästöistä iso osa olisi pidettävä osakkeissa.

– Nyrkkisääntöjä tärkeämpää on miettiä se oma tilanne, kuten rahan tarpeet, eläkkeen suuruus, kokonaisvarallisuus ja vaikeammin rahaksi muutettavan reaalivarallisuus osuus. Jos tavoitteena on myös jälkipolvien elämän turvaaminen, sijoitushorisontti voi olla useita vuosikymmeniä pidempi ja sijoitustapa ikinuori, Lähitapiolan yksityistalouden ekonomisti Hannu Nummiaro sanoo.

Viime vuonna julkaistun kuluttajatutkimuksen mukaan pääkaupunkiseudulla yksi elävän kohtuullisen elämän kulutus asumis- ja muine menoineen ilman omaa autoa on yli 65-vuotiailla yli 1 400 euroon kuussa. Tämä tarkoittaa, että keskituloisen 35-vuotiaan 3 000 euroa ansaitsevan henkilön pitäisi säästää noin 300 euroa kuussa eläkeikäänsä asti, jotta kulutus pysyisi ennallaan.

Hannu Nummiaron mukaan parhaat neuvot eläkkeen karruttamiseksi ovat työhyvinvoinnista huolehtiminen ja työskentely mahdollisimman pitkään, tasapainoinen arkibudjetti ja sijoittamisen jatkaminen eläkkeelläkin.

KUVA: Lähitapiola

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt