X
SULJE MAINOS
Ander Tegnell. LEHTIKUVA / AFP Jessica Gow

Ruotsin valtion epidemiologi: Kuolemat yllättivät

Anders Tegnellin mukaan täyttä laumasuojaa ei tule.

Ruotsin valtion epidemiologi Anders Tegnell puolustaa Daily Show’n haastattelussa (alla) Ruotsin koronastrategiaa muita maita kokonaisvaltaisempana.

Siinä missä moni muu valtio on turvautunut koviin toimiin, kuten julkisten paikkojen, ravintoloiden ja koulujen sulkemiseen sekä liikkumisen rajoituksiin, on Ruotsi pyrkinyt noudattamaan kevyempää linjaa.

Anders Tegnell vastaa kysymyksiin rautatieasemalta kesken työmatkansa. Hän avaa mietteitään muun muassa laumasuojan muodostumisesta.

– En tiedä tuleeko mikään maa koskaan saavuttamaan täyttä laumaimmuniteettia. Se tarkoittaisi sitä, että tauti häviää, enkä usko tämän taudin katoavan, Tegnell toteaa.

– Jopa jonkintasoisella immuniteetilla, kuten 20-25 prosentilla, johon olemme nyt pääsemässä, tulee olemaan suuri vaikutus leviämisnopeuteen, hän jatkaa.

Tegnell viittaa Tukholman aluetta koskeviin arvioihin. Niiden perusteella on laskettu, että tartunnan olisi voinut jo saada jopa noin 20-25 prosenttia väestöstä. Lukua on kuitenkin haastettu.

Anders Tegnellin mukaan immuniteetin kasvaessa ja hidastaessa leviämistä, on mahdollista, että rajoituksia voidaan alkaa purkaa ja palata enemmän tai vähemmän normaaliin toimintaan. Hän varoittaa kuitenkin, että esimerkiksi vanhukset tulevat kuitenkin aina olemaan alttiita taudille.

Tegnelliltä kysytään myös Ruotsin naapurimaita suuremmasta koronakuolemien määrästä. Hänen mukaan tällaisia lukuja ei alkuun osattu arvioida.

– Me laskimme, että enemmän ihmisiä sairastuu, mutta kuolemien määrä tuli meille yllätyksenä. Me todella uskoimme, että vanhainkotimme onnistuisivat paljon paremmin pitämään taudin poissa.

Tegnell jatkaa, ettei Ruotsi ole yksin tämän ongelman kanssa. Korona on iskenyt ankarasti vanhusväestöön monissa Euroopan maissa.

– Emme aseta kenenkään henkeä toisen yläpuolelle. Me emme toimi näin. Yritämme pitää parasta mahdollista huolta kansanterveydestä tänä vaikeana aikana, hän toteaa.

Anders Tegnell korostaa haastattelussa kansan luottavan Ruotsissa terveysviranomaisten valitsemaan linjaan ja seuraavan suosituksia yhä paremmin.

– Yhä useammat noudattavat sosiaalista eristäytymistä ja muita (suosituksia) toisin kuin muissa maissa, missä ihmiset kapinoivat niitä vastaan.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt