X
SULJE MAINOS
Märstan taajama sijaitsee lähellä Arlandan lentoasemaa. / Wikimedia Commons

Rikollisverkko pääsi kasvamaan poliisin huomaamatta

Ruotsin Märstan verkosto on pelotellut paikalliset hiljaisiksi.

Syyskuussa 2019 Ruotsin Märstassa yökerhon edustalla tapahtunut ampumavälikohtaus on poliisin mukaan osa pitkää rikosten sarjaa, joka liittyy Märsta-rikollisverkostoon. Ammuskelusta epäillyn 23-vuotiaan miehen tiedetään olleen vihainen yökerhon omistajalle, koska hän ja muut huumekauppiaat olivat saaneet yökerhoon porttikiellon.

Dagens Nyheter kertoo jutussaan Märstan verkoston syntymisestä ja toiminnasta. Jutun mukaan siihen kuuluu noin 40 miestä ja poikaa, jotka ovat iältään 17−40-vuotiaita. Heitä on vuosien aikana epäilty muun muassa ryöstöistä, kiristyksestä, pahoinpitelyistä ja huumekaupasta.

Kuten lukuisat muutkin Märsta-verkostoon kohdistuneet tutkimukset, yökerhon edessä tapahtuneen ammuskelun tutkimus johti epäillyn vapauttamiseen. Useista todistajista huolimatta kukaan ei uskaltanut antaa 23-vuotiasta ampujaa ilmi, eivät edes paikalla olleet vartijat.

Samoin kuin monet muut Tukholman alueen noin 50 rikollisryhmästä, Märstan verkosto on onnistunut rakentamaan väkivallan pääomaa, jolla se on pelotellut paikalliset hiljaisiksi. Yhteiskunta ei kyennyt pitkään aikaan mobilisoimaan verkostolle minkäänlaista vastavoimaa.

Paikallinen poliisiasema suljettiin vuonna 2014. Sen jälkeen Märstan taajama jäi oman onnensa nojaan, sillä muiden asuinalueiden ongelmat nähtiin isompina. Märstasta tuli täydellinen paikka rikollisten verkostoitumiseen viranomaisten huomaamatta. Tästä on kertonut myös verkoston 39-vuotias johtaja poliisikuulusteluissa vuonna 2017. Hänen mukaansa Märstassa on voinut toimia ”turvallisesti”.

Märsta-verkosto on viime vuosina yhdistetty myös epäiltyihin kiristys-, räjäytys- ja tuhopolttotapauksiin, jotka ovat kuitenkin jääneet ratkaisematta.

Vuoden 2020 Sollentunan poliisi päätti käynnistää operaatio Gimlen, jonka myötä Märstan kaduille ilmestyi enemmän poliiseja.

Operaatiolla on saatu aikaan tuloksia: Muun muassa 39-vuotias johtaja saa pian syytteet törkeistä petoksista. Myös aiemmin mainittu 23-vuotias ammuskelija saataneen vihdoin vankilaan. Häntä syytetään pahoinpitelystä ja alkoholin välittämisestä nuorille. Oikeudenkäyntiin oltiin ennakkotietojen mukaan saamassa paikalle kahdeksan todistajaa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt