Katalonien itsenäisyyttä vastustava mielenosoitus EU-parlamentin edustalla lokakuussa Strasbourgissa. LEHTIKUVA / AFP PHOTO Patrick Hertzog

Riita Kataloniasta repii liberaaliryhmää EU-parlamentissa

Euroopan liberaalidemokraattien liiton ALDE-ryhmää repii hajalle riitely Katalonian kysymyksestä.

Euroopan johtajat tukevat Espanjaa Katalonian separatisteja vastaan, mutta kysymys jakaa Politico-lehden mukaan voimakkaasti Euroopan liberaalidemokraattien liiton ALDE-ryhmää.

Viime viikkoina keskustelu Kataloniasta on lehden mukaan johtanut ryhmän parlamentaarikoiden välisiin äänekkäisiin riitoihin sisäisissä kokouksissa, ilkeämielisiin sähköposteihin ja loikkaushuhuihin.

Riidan keskushenkilöinä ovat katalonialainen Ramon Tremosa ja espanjalainen Enrique Calvet Chambo. Tremosa kannattaa Katalonian itsenäisyyttä, kun taas Calvet Chambon puolustaa Espanjan yhtenäisyyttä-

Calvet Chambo on muun muassa sättinyt Tremosaa Politicon näkemissä sisäisissä sähköposteissa epälojaaliudesta ALDE-ryhmää kohtaan.

Virolaisen Kaja Kallaksen mukaan nämä riidan osapuolet tuovat jatkuvasti keskinäiset ongelmansa ryhmän kokouksiin. Hänen mukaansa he ovat jopa kerran kieltäytyneet istumasta samassa huoneessa.

ALDE-ryhmän johtajalla, Belgian entisellä pääministerillä Guy Verhofstadilla näyttääkin Politiconin mukaan olevan entistä haasteellisempaa pitää hajanainen laumansa kurissa. Itse hän on asettunut ryhmän seitsemän Espanjan yhtenäisyyttä kannattavan espanjalaisjäsenen puolelle.

Suomesta ALDE-ryhmään kuuluvat keskustan ja RKP:n europarlamentaarikot. Ryhmä on parlamentin neljänneksi suurin, ja siinä on 68 jäsentä.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt