Oikeusviranomaiset ovat järjestäneet oikeudenkäyntejä useissa paikoissa pitääkseen yllä yhteiskunnallista järjestystä. LEHTIKUVA / AFP Kim Won Jin

Ravintolat raivona Pohjois-Koreassa: Valtio vaatii 1000 kiloa riisiä

Kommunistivaltion yllättävä käsky on ajanut monet ravintola-alan toimijat vaikeuksiin.

Moni yksityisesti toimiva pohjoiskorealainen ravintola on joutunut pulaan valtion esittämien kovien vaatimusten seurauksena.

Tammikuussa julkistettu määräys edellyttää suurissa kaupungeissa toimivia ravintoloitsijoita toimittamaan viranomaisille tuhat kilogrammaa riisiä, jonka markkina-arvo on noin 450 euroa. Kyseessä on jättimäinen summa suurimmalle osalle köyhän ja eristyneen maan kansalaisista.

– Vaatimus on pöyristyttävä, ja ravintolat ovat raivoissaan sen vuoksi, paikallislähde kertoo DailyNK-sivustolle.

Riisiä käytetään paikallisten ravintoloiden pääraaka-aineena, joten sen saatavuus on elintärkeää yrittäjien kannalta. Valtio on puolestaan uhannut määräystä laiminlyöviä ravintoloita pakkosulkemisilla.

DailyNK:n lähde kertoo Etelä-Pyeonganin maakunnassa toimivasta ravintolayrittäjästä, joka joutui lainaamaan määräyksen vuoksi suuria määriä riisiä tutuiltaan. Hän onnistui välttämään ravintolansa sulkemisen, mutta velkaantui samalla raskaasti.

Yksityisesti toimivien yritysten määrä on lisääntynyt vuoden 2016 jälkeen nimellisesti kommunistisessa Pohjois-Koreassa. Ravintoloiden lisäksi eri puolille maata on ilmaantunut muun muassa lukuisia autopesuloita, bensa-asemia ja vaatetusalan liikkeitä.

– Viranomaiset pitävät näitä yrityksiä helppoina kohteina uusille veroille ja muille maksuille, mikä on todennäköisesti myös tämän käskyn taustalla, paikallislähde pohtii.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt